LTO: regeerakkoord erkent kracht agrarische sector

Het nieuwe kabinet erkent in het regeerakkoord dat de agrarische sector onmisbaar is voor het realiseren van de ambities ten aanzien van economie, klimaat, energie, voedsel, gezondheid en landschap. Die houding geeft boeren en tuinders meer vertrouwen in de toekomst.

LTO%3A+regeerakkoord+erkent+kracht+agrarische+sector
© Dirk Hol

Dat is samengevat de reactie van LTO Nederland op het dinsdag gepresenteerde regeerakkoord. Het nieuwe kabinet ziet volgens LTO de kracht van de agrarische sector als tweede voedselexporteur ter wereld die veel kan bijdragen aan een duurzame voedselvoorziening.

'Het is een regeerakkoord dat ons op veel punten past. Het is jammer dat het groene onderwijs van EZ over gaat naar het ministerie van Onderwijs, maar goed dat de bekostiging van de leerlingen gelijk getrokken wordt en de bezuiniging van 10 miljoen euro van tafel gaat', reageert LTO-voorzitter Marc Calon.

Gezinsbedrijven

LTO is overwegend positief over het regeerakkoord. 'Wat ons bijzonder aanspreekt is de aandacht die het kabinet heeft voor de continuïteit van gezinsbedrijven. Het gezinsbedrijf is nog steeds de dominante ondernemingsvorm in de sector en dat ziet het kabinet', aldus Calon.

De komende twee jaar komt 75 miljoen euro beschikbaar voor jonge ondernemers in de landbouw. 'Het fonds moet jonge boeren en tuinders helpen in de bedrijfsovername. Daar zijn we zeker gelukkig mee', reageert de LTO-voorzitter.

Als pijlers onder het toekomstige GLB noemt het regeerakkoord innovatie, duurzaamheid, voedselzekerheid en voedselveiligheid . Daarnaast moet het bijdragen aan crisisbestendigheid van de sector. Calon: 'Dat is precies de lijn die we als LTO Nederland voorstaan.'

Nationale koppen

Hij signaleert wel een 'los eindje'. Dat is de vermelding in het regeerakkoord dat 'zo min mogelijk' nationale koppen op Europese regelgeving gezet moeten worden. LTO stelt dat er geen enkele nationale kop op EU-wetgeving zou moeten zijn.

De insteek om via beter landgebruik en goed bodembeheer, met regionaal maatwerk, een belangrijk deel van de klimaatdoelen te realiseren kan rekenen op steun van LTO. 'Met zo'n aanpak daag je agrarische ondernemers uit om een stevige bijdrage te leveren aan de maatschappelijke doelen. Dat past ons.'

Calon erkent dat het niet makkelijk zal worden om het doel van 49 procent broeikasgas vermindering in 2030 te halen.'Maar we lopen er niet voor weg. We pakken de handschoen op.'

Lastige opgave voor ACM

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) krijgt een rol om de verduurzaming van de voedselproductie niet in de weg te staan. 'Prima, sympathiek, maar ik vraag me af hoe de ACM ervoor kan zorgen dat boeren en tuinders een betere prijs krijgen voor hun product. We zijn het eens met de intentie, maar zien het nog niet voor ons hoe dat in regelgeving wordt omgezet.'

De voorstellen in het regeerakkoord voor de herziening van de arbeidsmarkt kunnen rekenen op steun van LTO. Calon: 'We zijn tevreden dat het nieuwe kabinet kiest voor versterking van de arbeidsmarkt en maatregelen terugdraait die tot een verstoring van de arbeidsmarkt hebben geleid.'

'We zijn het eens met de visie dat werken meer moet lonen en dat werkgevers meer ruimte nodig hebben om flexibeler in te spelen op economische ontwikkelingen. Het wordt weleens vergeten dat de agrarische sector 70.000 bedrijven telt en aan ruim 600.000 mensen een baan biedt', aldus Calon.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer