Eerste container kalfsvlees naar de VS

De VanDrie Group heeft vrijdag onder grote belangstelling weer een eerste container met Nederlands kalfvlees op transport gezet naar de Verenigde Staten. Voortaan gaat er wekelijks 50 ton kalfsvlees vanuit Rotterdam de oceaan over.

De eerste container Nederlands kalfsvlees werd in het bijzijn van Eurocommissaris Phil Hogan en staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) vrijgegeven voor export naar de Verenigde Staten. Met deze symbolische handeling komt de kalfsvleesexport naar de VS weer op gang. Deze lag sinds eind jaren negentig stil na een conflict tussen de VS en de EU over Amerikaans hormoonvlees. Later kwam daar van Amerikaanse kant de BSE-ban overheen.

Aan de heropening van de Amerikaanse markt voor Nederlands kalfsvlees ging een onderhandelingstraject van jaren vooraf. Alhoewel al in 2009 een oplossing werd gevonden voor het hormoongeschil tussen de EU en de VS, volgde pas in 2014 de opheffing van de BSE-ban door de VS.

Controles

Een van de zaken waarover lang is onderhandeld, zijn de kwaliteitsgaranties. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) treedt voortaan op als controleur voor de Amerikanen. Zodoende hoeven kalverhouderijen geen extra controles te ondergaan voor de export naar de VS. In het onderhandelingstraject is intensief samengewerkt met de EU en de Nederlandse ambassade in de VS.

Hogan en Van Dam benadrukten het belang van de vleesexport naar de VS voor de agrarische sector van Nederland en de Europese Unie. CDA-Europarlementariër Annie Schreijer is blij dat Nederlandse kalverhouderijen na het verlies van de Russische markt er weer een belangrijke afzetmarkt bij krijgen.

Henny Swinkels, director corporate affairs VanDrie Group, markeerde het historische karakter van deze eerste levering. ‘In de jaren negentig was de Amerikaanse markt een belangrijke afzetmarkt voor ons bedrijf. Na een kleine twintig jaar wordt het eindelijk weer mogelijk om daar onze kwaliteitsproducten af te zetten.’

Immigranten

Kalfsvlees kent een lange historie in de Verenigde Staten. De vele Franse en Italiaanse immigranten die naar de VS vertrokken, hebben hun lokale tradities van het consumeren van kalfsvlees meegenomen. In eerste instantie gaat er wekelijks 50 ton Nederlands kalfsvlees naar de VS. 'De markt daar moet zich nog ontwikkelen', zegt Swinkels. Op de lange termijn ziet hij op de Amerikaanse markt een veel groter afzetpotentieel. 'De totale markt in de VS is 120.000 tot 140.000 ton per jaar', vertelt hij.

‘De vraag naar Nederlands kalfsvlees is er. Met onze ketenintegratie kunnen we voldoen aan de strenge eisen rond kwaliteit, maar ook kwantiteit. We zijn in staat om continu aan consumentenwensen te voldoen. We hopen dat we de populariteit van kalfsvlees op het Amerikaanse continent kunnen vergroten’, aldus Swinkels.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer