Vermarkting biologische kalveren blijft lastig

Het is lastig en duur om alle niet voor de melkveehouderij bestemde biologische kalveren als biologisch rundvlees of kalfsvlees af te zetten.

Wel lopen er enkele kleinschalige projecten voor de productie van biologische runderen en rosékalveren. Hier is iets groei mogelijk, maar de ruimte is beperkt. Dat bleek donderdag tijdens een workshop over de afzet van biologische kalveren op de Bio-beurs in Zwolle.

Bionext startte een project over de afzet van biologische kalveren. 'Biologisch staat voor goed met dieren omgaan, terwijl we onze stierkalveren nauwelijks koesteren', stelt projectleider Maurits Steverink. Volgens hem moet er worden gezocht naar een jaarlijkse afzet van 23.100 uitstootkalveren.

Eco Fields

Er zijn wel initiatieven, zoals biologisch kalfsvlees via Eco Fields, dat bijna tweeduizend runderen per jaar vermarkt. Volgens eigenaar Bart Boon lukt dit niet met alle rassen. Holsteiners en Jerseys zijn kansloos. 'We zitten met de Skal-regel van maximaal 40 procent krachtvoer, te weinig om Holsteiner slachtrijp te krijgen.' Montbéliarde en Fleckvieh zijn wel geschikt.

Eenzelfde hoeveelheid stierkalveren gaat voor het afmesten vanuit de Natuurboeren naar natuurterreinen. Hier worden ze als os gehouden tot een leeftijd van maximaal drieënhalf jaar. Na de slacht worden ze door Groothedde in Vaassen vermarkt.

Castreren

Volgens Jos Groothedde maakt het castreren van runderen de dieren vrouwelijker dan wanneer ze stieren blijven. 'Vlees van ossen kan daarom samen met dat van niet te oude melkkoeien op de markt worden gezet. Er zit nauwelijks verschil in kwaliteit tussen de vleessoorten.'

De Natuurboeren werken met Hollandse rassen, zoals de Blaarkoppen die Jan Broenink uit Langeveen heeft. Hij beurt hiervoor een vaste prijs van 4,25 euro per kilo. 'Het kan daarmee enkel uit als je grond goedkoop kunt pachten', legt de melkveehouder uit.

Steverink beaamt dit. 'Voor 19.000 ossen heb je 53.000 hectare goedkope natuurgrond nodig. We overleggen wel met natuurorganisaties dat Hollandse runderen beter in het landschap passen dan dieren van buitenlandse oorsprong, maar dan is het nog een hele lap grond.'

Verder is de kostprijs hoog, stelt Steverink. 'Bij 2 euro per dag opfok komt de kostprijs van dit vlees op 5 euro per kilo. Bij uitgerangeerde melkkoeien is dat met iets minder dan 3 euro gunstiger.' Omdat niet ieder ras geschikt is, zullen sommige veehouders moeten overstappen op een ander ras. Daar worden niet alle ondernemers warm van. Vaak zijn ze het meest tevreden met het ras dat ze hebben.

Weer

 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer