NVWA+treft+50+dode+koeien+aan+bij+boer
Nieuws
© Peter Smit

NVWA treft 50 dode koeien aan bij boer

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben tijdens een inspectie 50 kadavers van kalveren en koeien aangetroffen in de stal van een melkveehouder in Gelderland.

Dat meldt de NVWA in een persbericht. Volgens de inspectiedienst was de veehouder niet meer in staat zijn dieren te verzorgen. Daarom werden de dieren nog maar af en toe gevoerd en gedrenkt en was de mest al lange tijd niet uit de stal afgevoerd.

Medische verzorging

86 koeien en 3 pinken wisten de slechte omstandigheden op het bedrijf te overleven. Deze dieren zijn woensdag overgebracht naar een opslaghouder waar zij worden gehuisvest en verzorgd en de nodige medische verzorging krijgen.

De 50 kadavers zijn donderdag met behulp van de brandweer uit de stallen verwijderd. Het destructiebedrijf voert de kadavers af.

Misstanden melden

Om dit soort ernstige dierenwelzijnsproblemen te voorkomen of sneller te verhelpen roept de NVWA iedereen op die op een boerenerf komt alert te zijn. Als welzijnsproblemen tijdig worden gemeld kunnen dit soort ernstige misstanden worden voorkomen.

Veehouders die hun dieren verwaarlozen doen dit doorgaans omdat ze door omstandigheden geen uitweg meer zien; er is zelden opzet in het spel, meldt de NVWA.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer