'Vertrouwensloket helpt tegen verwaarlozing'

Het Vertrouwensloket Welzijn landbouwhuisdieren is volgens LTO-bestuurder Toon van Hoof een goed instrument om ernstige gevallen van dierverwaarlozing te voorkomen.

%27Vertrouwensloket+helpt+tegen+verwaarlozing%27
© ZLTO

Van Hoof reageert daarmee op de vondst van 250 dode varkens en 140 biggen in Gelderland. 'Elk geval van dierverwaarlozing of ernstige problemen met dierenwelzijn is er één te veel. Maar je kunt het helaas nooit helemaal voorkomen.'

Hij is voorzitter van het Vertrouwensloket Welzijn landbouwhuisdieren. 'Met het Vertrouwensloket kunnen we wel veel ellende voor zijn. En gelukkig werkt dat ook goed in de praktijk.'

Erfbetreders

Van Hoof benadrukt dat het loket vooral is gericht op erfbetreders die vermoeden of waarnemen dat er iets mis kan zijn. Dat kunnen voerleveranciers zijn, loonwerkers of andere leveranciers van goederen en diensten.

Het afgelopen jaar zijn zo'n 40 tot 45 meldingen bij het Vertrouwensloket binnengekomen die vervolgactie vereisten. 'In de meeste gevallen kon actie worden genomen om erger te voorkomen.'

Menselijk leed

Bij ernstige problemen met dierenwelzijn spelen allerlei oorzaken, uiteenlopend van persoonlijke lichamelijke of geestelijke problemen tot economische rampspoed. Van Hoof: 'Vaak gaat het om menselijk leed, dat helaas ook in dierenleed zichtbaar wordt.'

Het Vertrouwensloket, een gezamenlijke activiteit van overheid en bedrijfsleven, is als vangnet heel nuttig om erger te voorkomen, stelt Van Hoof. 'Er kan anoniem worden gemeld. Dus ook bij vermoedens zien we het liefst een melding tegemoet.'

Economische tegenwind

Hij heeft geen verklaring voor het feit dat het aantal meldingen het afgelopen jaar iets hoger is dan voorheen. Er wordt wel gesuggereerd dat economische tegenwind in de varkenshouderij een rol zou spelen, maar dat is volgens hem op geen enkele manier te onderbouwen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer