Boer laat 390 varkens aan lot over

In een stal van een varkenshouder in Gelderland zijn de kadavers van 390 dode varkens aangetroffen. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Boer+laat+390+varkens+aan+lot+over
© NVWA

De dieren kregen waarschijnlijk tien maanden geleden voor het laatst voer en verzorging en zijn toen door de veehouder aan hun lot overgelaten.

NVWA-inspecteurs bezochten het bedrijf na een tip van de politie die in de stal enkele dode dieren had zien liggen.

Rondgang

Toen de inspecteurs samen met de agenten een rondgang over het bedrijf maakten, bleek dat er ongeveer 250 varkens en 140 biggen dood in de stallen lagen. Op het bedrijf was geen enkel dier meer in leven.

De varkenshouder is met hulp van de politie opgespoord. Hij bleek inmiddels werkzaam te zijn op een ander varkensbedrijf.

Proces-verbaal

Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt. Verder onderzoekt de NVWA hoe het kan dat mensen, die mogelijk op het erf van het bedrijf zijn geweest, niet aan de bel hebben getrokken.

Omdat er bij het bedrijf tijdens de laatste inspecties geen bijzonderheden waren aangetroffen, was het bedrijf al een paar jaar niet meer gecontroleerd door de NVWA.

Geschrokken

LTO-vakgroep Varkenshouderij en de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) reageren geschokt op het nieuws. 'Dierverwaarlozing is verschrikkelijk. Dieren horen tijdens hun leven de beste zorg te krijgen', stelt voorzitter Eric Douma van LTO-vakgroep Varkenshouderij.

NVV-voorzitter Ingrid Jansen vult hem aan en noemt de vondst een exces. 'Dit is in de Nederlandse varkenssector geen dagelijkse praktijk.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer