POV sleept Noord-Brabant voor de rechter

Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) start een rechtszaak tegen provincie Noord-Brabant. De wettelijke grondslagen van de Brabantse veehouderijplannen zijn volgens de POV onrechtmatig.

POV+sleept+Noord%2DBrabant+voor+de+rechter
© Twan Wiermans

De producentenorganisatie heeft Kneppelhout & Korthals Advocaten daarom opdracht gegeven een juridische procedure aan te spannen tegen de Provincie Noord-Brabant.
De rechtszaak tegen de provincie voert de POV namens alle POV-leden in Noord-Brabant. Enkele POV-leden zullen hierin als voorbeeldbedrijf worden genomen. De POV wordt door Geling Advies en Van Dun Advies ondersteund in de procedure.

Meerkosten

De Provincies Noord-Brabant stelde de veehouderijplannen op 7 juli definitief vast. De Verordening Ruimte (inclusief de Brabantse Zorgvuldigheidsscore, BZV) en de Verordening natuurbescherming dwingen varkenshouders om aan bovenwettelijke eisen te voldoen en om bovenwettelijke maatregelen te treffen. Dit leidt voor hen tot meerkosten.

De meerkosten gelden niet alleen ten opzichte van het buitenland, maar ook ten opzichte van collega-varkenshouders in andere provincies. Er is daardoor een ongelijk speelveld. 'De provincie doorbreekt op die manier op een ongeoorloofde manier de marktordening', stelt POV-voorzitter Ingrid Jansen.

Milieuwinst nihil

Al zouden die verdergaande (bovenwettelijke) maatregelen wel effectief zijn, dan nog is het niet toegestaan om die te eisen, vindt de POV. De daling die veehouders (op basis van berekeningen) door de maatregelen moeten bereiken, zet de provincie namelijk in als ruimte voor economische ontwikkelingen in andere sectoren. De netto milieuwinst is dus nihil.

Een wettelijke grondslag om die maatregelen te eisen, ontbreekt daarom. Met de aanpassing van de Verordening natuurbescherming wijzigt de provincie bovendien eenzijdig, en daardoor in strijd met de rechtszekerheid, de afspraken die zijn gemaakt in het Convenant stikstof en Natura 2000.

Schadeclaim

Via een voorbeeldbrief kunnen varkenshouders individueel ook een schadeclaim indienen tegen de provincie. Deze claims kunnen onafhankelijk van de gerechtelijke procedure van de POV, worden ingediend. De procedure van de POV loopt parallel aan de procedures die door andere belangenbehartigers worden gevoerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 4°
  85 %
Meer weer