Oplossing+voor+bedrijfsoverdracht+met+fosfaatrechten
Nieuws
© DIRK HOL

Oplossing voor bedrijfsoverdracht met fosfaatrechten

Voor de overdracht van grondgebonden bedrijven is bij de toewijzing van fosfaatrechten een oplossing gevonden. Het NAJK is blij, maar 'melkveehouders moeten wel goed opletten.'

'Eerder dit jaar kregen wij te horen van een groot aantal NAJK-leden dat bij bedrijfsoverdracht de gegevens van de fosfaatrechten wel werden overgeschreven bij RVO maar de grond gegevens niet', aldus Bart van der Hoog, portefeuillehoudermelkveehouderij NAJK.

'Op deze manier zou een melkveebedrijf in 2018 bij de toewijzing van fosfaatrechten onterecht worden aangemerkt als niet-grondgebonden. Gevolg hiervan zou zijn dat een melkveebedrijf na bedrijfsovername onterecht 8,3 procent gekort zou worden in 2018.'

Motie

Deze situatie is in februari door NAJK voorgelegd aan het ministerie en de verschillende landbouwwoordvoerders in de Tweede Kamer. Vervolgens is er een motie ingediend door Helma Lodders van de VVD die oplossing moest bieden. Vorige week heeft minister Kamp van economische Zaken gereageerd op deze aangenomen motie.

In de brief laat hij de Tweede Kamer weten rekening te houden met de grondpositie van voor de bedrijfsoverdracht. Dit geldt ook voor splitsingen van bedrijven, wijzigingen van rechtsvormen en wanneer bedrijven zijn samengevoegd. Op deze manier is er een praktische oplossing gevonden en zullen grondgebonden bedrijven geen onterechte fosfaatkorting tegemoet zien.

Opletten

'Het blijft wel goed opletten voor melkveehouders', volgens Van der Hoog. 'Het is van belang om nu alvast te controleren of RVO de gegevens op de juiste manier heeft overgeschreven bij bedrijfsoverdracht.' Als de grondgegevens niet juist zijn overgenomen. kunnen boeren een zienswijze indienen waarbij verwezen kan worden naar de Kamerbrief.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  22° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 7°
  10 %
Meer weer