NAJK+blij+met+vrijstelling+bedrijfsoverdracht
Nieuws
© NAJK

NAJK blij met vrijstelling bedrijfsoverdracht

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) is tevreden met de aangenomen motie waarin bedrijfsoverdracht binnen de familie wordt vrijgesteld van afroming. Voorkomen wordt dat familiare bedrijfsovername extra bemoeilijk wordt.


De motie werd gisteren ingediend door CDA, ChristenUnie, SGP en SP naar aanleiding van het debat over de toekomst van de melkveehouderij.

Sinds het verschijnen van de Kamerbrief over de invulling van het fosfaatrechtenstelsel heeft NAJK gepleit voor een vrijstelling op afroming bij bedrijfsoverdrachten.

Oproep

'Met het aannemen van deze motie geeft de Tweede Kamer gehoor aan onze oproep. Hiermee wordt voorkomen dat bedrijfsoverdracht extra moeilijk wordt voor jonge boeren', zegt NAJK-bestuurder Koen Bolscher met de portefeuille Melkveehouderij.

'Het ministerie van Economische Zaken moet bij het schrijven van de wettekst rekening houden met agrarische bedrijfsovername in de familiekring, tot de derde graad.'

NAJK vindt dat hiermee nog niet alle problemen rondom bedrijfsovername zijn weggenomen. Steeds vaker komen buiten-familiaire bedrijfsovernames voor. Ook als bedrijven veranderen van ondernemingsvorm, om een overname mogelijk te maken, wordt nog steeds 10 procent van de fosfaatrechten afgeroomd.

Rechten uitwisselen

Er is niet gestemd over de motie van de SP om uitwisseling van rechten tussen sectoren beperkt mogelijk te maken. 'NAJK is tegen een mogelijkheid voor het uitwisselen van rechten tussen sectoren', stelt NAJK-bestuurder Ronald van Leeuwen met de portefeuille Intensief.

'De situatie in de varkenshouderij is momenteel niet rooskleurig. Om een betere toekomst voor jonge varkenshouders te krijgen is het van belang dat varkensrechten niet worden overgenomen door de melkveehouderij. Anders raken de ontwikkelkansen voor jonge varkenshouders verder achterop.'

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer