'Jonge boer moet niet alleen hard werken'

De jonge boeren in Nederland zijn harde werkers, maar ze hebben nogal eens te weinig aandacht voor vernieuwingen in de sector. Ook netwerken en samenwerken komt vaak in het gedrang, meldt Rabobank Nederland.

%27Jonge+boer+moet+niet+alleen+hard+werken%27
© Nieuwe Oogst

‘Dat is zorgelijk. Eigenlijk kan het zo niet verder’, oordeelt Ruud Huirne, directeur Food & Agri van de Rabobank. Hij deed zijn uitspraken vandaag in een ontmoeting met landbouwjournalisten.

Sinds 2006 biedt de bank het programma Rabobank Opvolgers Perspectief aan voor jonge boeren en tuinders die het bedrijf willen overnemen. Er deden inmiddels bijna duizend jongeren aan mee.

Veel uren maken

Een evaluatie leert volgens Huirne dat de oriëntatie van de jonge boeren ligt op inzet en presteren. ‘Het zijn harde werkers die veel uren maken en resultaten willen behalen.’

Te weinig aandacht is er bij velen voor opleiding en innovatie en voor samenwerken en netwerken. ‘Daar zit toch wel wat spanning richting de toekomst’, aldus de Rabodirecteur.

Andere ondernemers

Hij benadrukt dat het ondernemerschap in de land- en tuinbouw andere competenties vraagt dan een generatie geleden. ‘De jongeren die het bedrijf overnemen, zullen andere ondernemers zijn dan hun ouders.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer