Studie naar familiekant bij bedrijfsovername

Hogeschool Windesheim is samen met LTO Noord, NAJK en CAH Vilentum gestart met een onderzoek naar de communicatie bij agrarische bedrijfsopvolging. Het gaat daarbij om het gesprek 'aan de keukentafel' tussen ouders, opvolger en partner en de andere kinderen in het gezin.

Studie+naar+familiekant+bij+bedrijfsovername
© Ruud Ploeg

'Wij richten ons op de familiekant, op de 'zachte' factoren', zegt Ilse Matser, directeur Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven van Windesheim.

Centrale vraag van het onderzoek is: 'Hoe kan het proces rondom bedrijfsopvolging bij agrarische familiebedrijven worden vormgegeven zodat familiebelangen en bedrijfsbelangen in balans zijn?'

Complex geheel

Bedrijfsovername is volgens Matser een complex geheel. 'Het gaat om het werk en de eigendom dat overgedragen wordt. Daar zitten fiscale kanten aan, juridische, financiële en bedrijfseconomische, maar ook de familie kant.'

Ze richt zich niet op de harde, maar op de zachte factoren bij bedrijfsovername. 'Als ouders wil je het bedrijf overdragen, maar hoe doe je dat op een goede manier binnen het gezin?'

Om de 'familiekant' bij bedrijfsovername beter te regelen, heeft Windesheim een familiestatuut ontwikkeld, waarmee ook in het MKB wordt gewerkt bij bedrijfsovername. 'We gaan onderzoeken of dat ook in de agrarische sector werken', meldt Matser.

Boerenfamilies

Het onderzoek ging afgelopen week van start op hogeschool Windesheim. Daarvoor waren vijftien boerenfamilies uitgenodigd die een rol hebben in het onderzoek. Zij worden de komende twee jaar gevolgd in het opvolgingsproces op hun bedrijf.

Zo worden de verschillende gezinsleden regelmatig geïnterviewd over het opvolgingsproces. Ook worden er workshops georganiseerd over bijvoorbeeld: hoe praat je over moeilijke onderwerpen, is er ruimte voor het uitwisselen van ervaringen en zijn er keukentafelgesprekken?

Instrumenten

Bedoeling is dat het onderzoek de families meer inzicht geeft in het opvolgingsproces en dat zij instrumenten krijgen aangereikt om te gebruiken in het opvolgingsproces.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
 • Zondag
  29° / 16°
  5 %
Meer weer