Koe in de wei kan zonder wet

De melkveehouderij blijft zich met kracht inzetten voor stimulering van de weidegang. 'Dat heeft effect. Verplichte maatregelen achten we niet nodig, en die willen we ook niet', zegt Kees Romijn, voorzitter van LTO Melkveehouderij.

Koe+in+de+wei+kan+zonder+wet
© Persbureau Noordoost

Hij reageert op het deze week gepubliceerde rapport over scenario's om te komen tot meer weidegang in Nederland. Het is opgesteld door WUR en CLM, op verzoek van het ministerie van EZ. Aanleiding is de druk vanuit de Tweede Kamer om te komen met wettelijke regels die veehouders verplichten hun koeien naar buiten te doen.

De onderzoekers analyseren zes verschillende scenario's die kunnen leiden tot meer weidegang. Drie daarvan betreffen stimulerende maatregelen, drie gaan over een meer dwingende aanpak.
Dwang zou kunnen door weidegang als voorwaarde te stellen bij uitbreiding, door weidegang als voorwaarde te stellen voor het krijgen van GLB-toeslagen of door een algemene wettelijke verplichting. Dergelijke maatregelen zorgen volgens de onderzoekers effectief voor meer koeien in de wei.

Complex

Tegelijk wijzen ze erop dat het gaat om technisch moeilijk uitvoerbare, complexe en arbeidsintensieve maatregelen. Ook stellen de onderzoekers vragen bij de politieke haalbaarheid ervan. 'Dat bevestigt de lijn waarvoor we als melkveehouderijsector hebben gekozen', reageert Romijn. 'Het introduceren van wettelijke verplichtingen is helemaal niet zo makkelijk. Denk alleen maar aan de enorme controle die nodig zal zijn. Of aan de uitzonderingpositie waarop melkveehouders zich zullen beroepen.'

Aan de diverse stimulerende maatregelen zitten ook haken en ogen. Maar de onderzoekers beoordelen vooral de uitvoerbaarheid en de termijn waarop resultaat geboekt kan worden positiever dan bij wettelijke regels.
'Sinds de start van de Duurzame Zuivelketen promoten en ondersteunen we de weidegang. In 2012 zette de daling van het aantal koeien dat naar buiten gaat nog door. Maar sindsdien hebben we de stijgende lijn te pakken', onderstreept Romijn de resultaten.

Hulp

Inmiddels zit de sector 'redelijk dichtbij' de doelstelling van het convenant Weidegang. 'Ik zeg niet dat we het goed doen, het kan altijd beter. En daarbij kunnen we alle hulp gebruiken. Maar ik zie dit rapport als een bevestiging van het belang van de huidige inzet', aldus de LTO-bestuurder.

Dat de politiek het onderwerp in elk geval laat liggen tot er een nieuw kabinet is, is volgens Romijn geen probleem. 'Wij gaan evengoed door, we gaan echt niet achterover leunen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer