Open dagen bij nieuwe weiders

Dit jaar schakelen zo'n 400 melkveehouders om van opstallen naar weiden. In de maanden augustus en september houdt Stichting Weidegang samen met 10 weiders en hun weidecoach een open dag voor collega-melkveehouders.

Je bent niet meer verplicht bent om 120 dagen per jaar en zes uur per dag te weiden', verteld weidecoach Ton Derks van DLV Advies. 'Je mag ook 180 dagen en 4 uur per dag weiden, als de koeien in een seizoen maar 720 uur buiten zijn. Dit zorgt er voor dat veel meer bedrijven zijn gaan weiden.'

Peter Stroeken uit het plaatsje Zeeland is een nieuwe weider, hij past dit jaar voor het tweede jaar weidegang toe. 'Het lastigste is om het gras in de koeien te krijgen.' Derks: 'Je moet dagelijks vers gras aanbieden, je zou ook weidezout kunnen strooien om gras lekkerder te maken.' Stroeken: 'Je wilt blijven melken en met stevig bijvoeren kun je blijven melken. Maar je moet het rantsoen in de stal niet te smakelijk maken zodat ze voldoende gras eten.'

'Alle percelen op afstand maai ik sowieso', verteld Stroeken. 'Op de huiskavel doe ik roterend standweiden. Zodat de helft gemaaid kan worden en de andere helft beweid. Halverwege wisselen we om.'

Donderdag was bij Stroeken de eerste bijeenkomst in het kader van het Nieuwe Weiden de komende weken volgt nog een aantal bijeenkomsten van Stichting Weidegang.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer