Meer pensbestendig vet in melkveerantsoen

Sinds het wegvallen van de melkquotering nemen steeds meer veehouders pensbestendige vetten op in het rantsoen. Voor de meeste veehouders is het verhogen van de melkgift de belangrijkste reden.

Meer+pensbestendig+vet+in+melkveerantsoen
© Pieter Stokkerrmans

Het verhogen van het melkvetgehalte staat op de tweede plek en daarna het voorkomen van productieverlies door hittestress. Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim 900 Nederlandse melkveehouders door Geelen Consultancy in Wageningen voor Megalac-producent Volac Wilmar.

Van de melkveehouders gebruikt 27 procent (wel eens) bestendig vet in het rantsoen waarbij overigens onder grote bedrijven, met meer dan 95 melkkoeien, beduidend meer gebruikers zijn dan onder de kleinere bedrijven.

'Dat heeft waarschijnlijk te maken met de aanwezigheid van een voermengwagen op het bedrijf', vertelt Paul Fransen, business development manager bij Volac Wilmar. 'Voor het los bijvoeren van pensbestendige vetten is een voermengwagen eigenlijk wel een vereiste. Toch hoeft het geen belemmering te zijn om pensbestendig vet te voeren, veehouders kunnen het ook in het krachtvoer laten verwerken.'

Betere vruchtbaarheid

Wat opvalt uit het onderzoek is dat veehouders pensbestendige vetten voornamelijk inzetten voor meer melkopbrengst in zowel volume als gehaltes. Een andere waardevolle eigenschap, het verbeteren van de vruchtbaarheid en duurzaamheid van koeien, noemt slechts 16,7 procent van de gebruikers als reden.

Aanvulling van het rantsoen met pensbestendig vet vermindert de negatieve energiebalans aan het begin van de lactatie waardoor de koe makkelijker drachtig wordt. De aanvoer van extra energie zonder stikstof en fosfaat scoort ook hoger als reden voor het gebruik van vetten.

Stijging door hogere melkprijs

De afzet van Megalac, Mega-Fat en Mega-Energy is in de afgelopen jaren toegenomen met vooral de afgelopen zes maanden een sterke stijging. Fransen verwacht dat met de huidige hoge prijs voor melk en melkvet het gebruik van voervetten de komende tijd alleen maar verder zal toenemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer