Ruggen geven mais betere wortelontwikkeling

Niet alleen aardappelen, maar ook maisplanten kunnen in ruggen worden geteeld.

In Melderslo staan die ruggen op een demonstratieveld. Ron Cox van Agrotechnics Nederland graaft naar wortels. Hij zag een soortgelijke teelt op droge grond in Duitsland. 'Door de ruggen warmt de grond eerder op.

Fosfaat wordt gemakkelijker opgenomen, wat zorgt voor een betere wortelontwikkeling. Hierdoor worden meer mineralen opgenomen en is er minder stress en een hogere opbrengst.' In 2015 werd dit getest bij PPO. Daar was de drogestofopbrengst op ruggen 5 procent hoger dan bij een reguliere teelt. 'Een ander voordeel is dat je hiermee in één werkgang zowel een diepe grondbewerking als een rug kunt vormen en gelijk kunt zaaien', zegt Cox.

Het resultaat is donderdag te zien tijdens 'Show how to grow' in Melderslo.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  23° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 6°
  10 %
Meer weer