Niet meer melk met shredlage

Een rantsoen met shredlage mais leidt niet tot een hogere melkproductie en een betere diergezondheid dan gangbare mais. Wel daalt het ureumgetal licht.

Niet+meer+melk+met+shredlage
© eigen foto Claas

Dat blijkt uit de eerste professionele voerproef met shredlage mais in Nederland. Die werd uitgevoerd door ForFarmers, Kamps de Wild en Dairy Academy Oenkerk. Daar draaiden 82 koeien in de voerproef mee. Ze werden ingedeeld in twee vergelijkbare groepen. Zij kregen hetzelfde rantsoen, alleen de manier waarop de mais in dit rantsoen was gehakseld verschilde.

Het ruwvoerrantsoen bestond in deze proef uit 60 procent graskuil en 40 procent snijmais.Aan het einde van de voerproef was tussen melkkoeien gevoerd met shredlage mais en melkkoeien gevoerd met conventioneel gehakselde mais geen significant verschil te zien in melkgift, kilo vet- en eiwitproductie, percentage vet en eiwit, pens-pH, herkauwtijd, mestscore en pensvulling.

Bewerking

Wel daalde het ureumgehalte in de melk van 20 naar 19 milligram per 100 gram. Waarschijnlijk is dit een gevolg van de intensieve bewerking van de maiskorrels bij shredlage. Hierdoor komt het zetmeel iets sneller beschikbaar, waardoor in de pens de balans tussen eiwit en koolhydraten (EKB) wordt verlaagd.

In de praktijk is verder gebleken dat met shredlage, ondanks de grovere structuur, een zeer goede verdichting te bereiken is. Voorwaarde is wel dat er veel aandacht wordt besteed aan goed aanrijden en afdekken van de kuil.

Haksellengte

shredlage gehakselde mais kenmerkt zich door een haksellengte van 2,6 tot 3,0 centimeter en een verpulverde korrel. Een shredlage kneuzer wrijft de korrel en de stengel-delen kapot. Hierdoor ontstaat meer structuur in de maissilage en hoeft minder structuur te worden bijgevoerd. Deze vorm van hakselen is overgewaaid uit de Verenigde Staten.

Uit onderzoeken daar bleek dat de melkproductie in een rantsoen met 70 procent mais steeg met één kilo per dag. In Duitsland bleek dat de shredlage mais zorgt voor gezondere dieren. Hier werd weer geen productieverhoging gevonden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer