Vocht knelpunt bij ondergronds ploegen maisland

Het nieuwe systeem van ondergronds ploegen en daarna mais zaaien is dit jaar minder goed gelukt. Onvoldoende vocht na het zaaien is het knelpunt.

Oud-melkveehouder Henk Pol uit Uffelte heeft de machine voor ondergronds ploegen ontwikkeld. Een proefperceel liet vorig jaar geweldige mais zien. Dit jaar werd zo'n 80 hectare ingezaaid, met wisselende resultaten.

Voor Pol reden om de maistelers samen met enkele deskundigen bij elkaar te roepen om een aantal percelen te bekijken, want dit voorjaar stond de mais er slecht bij. 'De telers namen het mij niet kwalijk, maar ik heb qua gemoedsrust een slechte maand gehad', geeft Pol toe.

Bij ondergronds ploegen blijft de graszode in tact. De machine snijdt de (doodgespoten) zode door en ploegt onder de zode in stroken. Het maiszaad komt tussen de opengescheurde zode iets op ruggen te liggen.

Aandrukken

Pol: 'Ik was er altijd van overtuigd dat je het zaaispoor niet moet aandrukken, dit om problemen bij regen te voorkomen. Nu kom ik tot de conclusie dat je het zaaispoor wel moet aandrukken. De zaaidiepte is dan regelmatiger en je hebt minder last van droogte.'

De uitvinder heeft dit voorjaar gelijk actie ondernomen en aan een vierrijige zaaimachine drie verschillende systemen van aandrukken uitgeprobeerd. Op een eigen demoveld (geen officieel proefveld), gezaaid begin juni, is te zien dat de opkomst bij een enkel of dubbel aandrukwiel dit jaar het beste is. Pol wil de nieuwe zesrijige machine voorzien van aandrukwielen.

Bijgetrokken

Tijdens de rondgang langs percelen in Zuidwest-Drenthe blijkt dat de mais gezaaid na ondergronds ploegen door de regen van de afgelopen maanden flink is bijgetrokken. Door de droogte na het zaaien en de regen vanaf eind juni is een deel van de zaden wel later gekiemd.

Op één perceel is een deel gespit en gangbaar gezaaid, terwijl het andere deel met de ondergrondse ploeg is bewerkt. Op het oog is er weinig verschil. Mogelijk is er wel verschil in ontwikkeling van de kolven en dus in de voederwaarde van de mais.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer