Vervolg voor 'Grondig boeren met mais' in Drenthe

Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten van Drenthe stemmen in met een vervolg op het project 'Grondig boeren met mais'. Het college verleent hiervoor een subsidie van bijna 3 ton aan Wageningen University & Research.

Vervolg+voor+%27Grondig+boeren+met+mais%27+in+Drenthe
© Dirk Hol

In het project wordt met innovatieve teeltmethoden en demonstraties gewerkt aan het duurzamer telen van mais met behoud van de opbrengsten. In Drenthe gebeurt dat op proefboerderij Marwijksoord en negen praktijkbedrijven.

Praktijkvoorbeeld

Met de subsidie wordt het lopende project met twee jaar verlengd. Gedeputeerde Henk Jumelet: 'We zetten als college volop in op een toekomstgerichte landbouwsector. Dit project is een sprekend voorbeeld.'

Telers werken binnen 'Grondig boeren met mais' in de dagelijkse praktijk gezamenlijk aan nieuwe, duurzamere teeltsystemen voor mais. Geen lange studies en onderzoeken, maar direct testen in de praktijk. Kennis en innovaties worden gedeeld via de centrale onderzoekslocatie in Marwijksoord en op negen praktijkbedrijven. 'Alle betrokken partijen willen deze succesvolle samenwerking voortzetten', aldus Jumelet.

Maisteelt en waterkwaliteit

Het project zal doorgaan met de uitgezette demonstraties en gaat de komende jaren extra aandacht besteden aan de effecten van de maisteelt op de waterkwaliteit. Dat is ook een van de redenen waarom de vier Drentse waterschappen meefinancieren aan het project, vanuit de gelden die beschikbaar zijn binnen het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer.

Bodembeheer

Het demonstratieproject 'Grondig boeren met mais' is in 2012 in de provincie Drenthe gestart. Door de huidige teeltwijze van mais loopt de kwaliteit van de bodem achteruit. Lager wordende gehaltes van organische stof en verslechtering van de bodemstructuur brengen de opbrengstpotentie van maispercelen in gevaar en verhogen de druk van ziekten en plagen.

Om nu en in de toekomst voldoende mais van hoge kwaliteit te kunnen blijven oogsten moet er meer aandacht zijn voor goed bodembeheer. Meer informatie staat op grondigboerenmetmais.nl.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer