%27Tropenrooster%27+veetransport+van+kracht
Nieuws
© politie

'Tropenrooster' veetransport van kracht

Met de tropische temperaturen voor dinsdag en morgen treden de recent gemaakte afspraken tussen de diertransportsector en het bedrijfsleven in werking stellen, Vee&Logistiek Nederland en Saveetra.

Zo moeten transporten zo mogelijk vroeger worden uitgevoerd of uitgesteld. Ook moeten transporteurs voor aanvang van het transport de geplande route controleren op drukte/filevorming en zo nodig de route daarop aanpassen.

Lagere beladingsgraad

Ook moeten transporteurs met verstand laden en zo nodig de beladingsgraad met name tussen 12.00 en 19.00 uur verlagen. Verder verdient het ventilatiesysteem extra aandacht.

Ook is het goed om zo weinig mogelijk te stoppen met vee aan boord en bij noodzakelijke stoppen windluwe plaatsen te mijden en in de schaduw te parkeren.

Geen transport boven 35 graden

Ook mag geen veetransport worden uitgevoerd wanneer tijdens het transport een buitentemperatuur van meer dan 35 graden Celsius wordt verwacht; de temperatuur ter plaatse wordt vastgesteld op basis van de KNMI-app (Het Weer in Nederland).

Tropenrooster

Vee&Logistiek Nederland en Saveetra hebben de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gevraagd om voor 20 juli een tropenrooster met uitgebreide keuringstijden in te stellen.

De NVWA kon op het moment van het uitsturen van het bericht van de transportorganisaties nog geen uitsluitsel geven over dit verzoek.

De NVWA liet eerder weten extra controles op veetransporten te zullen verrichten en geen exportcertificering van levende dieren uit te voeren wanneer de elsiusbuitentemperatuur op het moment van vertrek ter plaatse 35 graden C° of hoger is.

Weer

 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
Meer weer