Hitteprotocol veetransport zestien keer overtreden

De NVWA heeft tijdens de warme dagen waarop het hitteprotocol voor veetransport van kracht was zestien overtredingen waargenomen. Deze vervoerders kunnen een waarschuwing of boete tegemoet zien.

Hitteprotocol+veetransport+zestien+keer+overtreden
© Twan Wiermans

Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam in antwoord op Kamervragen. De vervoersteams van de NVWA voerden tijdens de warme dagen 78 controles uit, waarbij gelet werd op de uitvoering van het hitteprotocol.

Bij 23 transporten was de situatie niet in orde, in zestien gevallen had de overtreding te maken met de hoge temperaturen. Afhankelijk van de situatie werd volstaan met een mondelinge waarschuwing of is een rapport opgemaakt dat kan leiden tot een schriftelijke waarschuwing of bestuurlijke boete.

Ochtend

Op 19 tot en met 21 juli en op 24 tot en met 27 augustus waren de temperaturen zo hoog dat het hitteprotocol voor het vervoer van varkens runderen, schapen en geiten werd ingesteld. Tijdens het hitteprotocol konden transportkeuringen in de vroege ochtend plaatsvinden. In totaal hebben 73 keuringen vervroegd plaatsgevonden. Ook in week 37 is het hitteprotocol van kracht geweest. Hierover zijn de gegevens echter nog niet beschikbaar.

Tijdens de exportcertificering van levende dieren is extra gelet op beladingsgraad, watervoorziening en ventilatie in het vervoermiddel. Er zijn hierbij geen gevallen gerapporteerd waarbij de vastgestelde regels overtreden werden.

Pluimvee

Pluimvee valt niet onder het hitteprotocol. Daarbij geldt ten algemene dat er tijdens de dagen met extreme temperaturen een hoger percentage dieren overlijdt tijdens het transport. Bij zeven aangevoerde koppels waarbij de interventiegrens van 1 procent van dieren die overlijden tijdens het transport is overschreden, is die overschrijding gerelateerd aan de hoge temperaturen. Ook in deze gevallen zijn rapporten opgemaakt die kunnen leiden tot een schriftelijke waarschuwing of bestuurlijke boete.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer