Hendriks boekt goede resultaten met twee-etagestal

Adriaan (53) en Monique (46) Hendriks runnen een bedrijf met 100.000 leghennen in Netersel. Ze boeken goede resultaten met de twee-etagestal. 'We zitten altijd zo rond het gemiddelde van de legkalender en daar zijn we tevreden over.'

Hendriks+boekt+goede+resultaten+met+twee%2Detagestal
© Dick van Doorn

Na acht jaar met een van zijn broers in maatschap te hebben gezeten ging pluimveehouder Adriaan Hendriks in 2008 verder met het leghennengedeelte van het agrarisch bedrijf. In 1998 verplaatste de familie het bedrijf van het dorp Netersel naar het buitengebied, omdat in het dorp zelf niet meer uitgebreid mocht worden.

Er werden twee stallen voor in totaal 64.000 hennen op een kooihuisvestingssysteem gebouwd. In 1992 kocht de familie er een vleeskuikenouderdierenbedrijf bij in Mariahout.

In 2008 besloten Hendriks zijn vrouw Monique verder te gaan met de 100.000 leghennen van de maatschap. Adriaans broer en schoonzus kozen voor de vleeskuikenouderdieren. In 2010 breidden Adriaan en Monique Hendriks uit door een nieuwe stal te bouwen voor 64.000 leghennen op een Farmer Automatic-volièresysteem.

Wij zijn naar de mogelijkheden aan het kijken om raamdeuren in één stal te plaatsen

Adriaan Hendriks, pluimveehouder in Netersel

Vergunningen

'De vergunning voor de ruwbouw hadden we binnen een half jaar. De vergunning om een twee-etagestal te kunnen bouwen duurde iets langer', vertelt Adriaan Hendriks. In 2012 werd het kooihuisvestingssysteem van de twee stallen uit 1998 omgebouwd naar een volièresysteem voor 36.000 leghennen.

De eerste ronde in de nieuwe twee-etagestal werden Lohmann Brown Classic-hennen opgezet, met name omdat hun afnemer, Kwetters in Veen, bruine eieren wilde. 'De ronde daarop gingen de eieren naar Duitsland, waar ze altijd witte eieren willen, dus hebben we de tweede ronde LSL-Lite opgezet.' Technisch draaiden de pluimveehouders meteen vanaf de eerste ronde goed. Wel hadden ze de eerste ronde relatief veel grondeieren.

Verlichting

De oplossing was twee strengen in plaats van één streng ledverlichting onder het volièresysteem te hangen en dan zo dat het licht gelijkmatig verdeeld is over de vloer, zodat er geen enkele schaduwplek is. Ook zijn de tl-buizen vervangen voor tl-buizen met een andere kleur licht.

In 2013 stapten de ondernemers over op Novogen White Classic omdat hun broederij, Verbeek Broederij en Opfok in Lunteren, overstapte op deze hen. Monique Hendriks: 'Van te voren hebben we kritisch gekeken wat de technische resultaten zijn van de Novogen White Classic door middel van de legkalender. We zitten rond het gemiddelde van de legkalender, dus daar zijn we tot nog toe tevreden over.'

Begeleiding

Dit betekent op 85 weken zo'n 389 eieren per opgehokte hen met een gemiddeld eigewicht van tussen de 62 en 64 gram. De familie krijgt belgeleiding vanuit zowel Verbeek Broederij en Opfok als vanuit mengvoerbedrijf ABZ Diervoeding. Adriaan Hendriks: 'Dat scheelt ook wat betreft de resultaten.'

In de stal wordt alles aangestuurd door een computersysteem van Stienen. In het kader van de regelgeving voor fijnstof zijn de ondernemers bezig om dit zoveel mogelijk te beperken. 'We hebben al strooiselschuiven onder het volièresysteem die één keer per dag het strooisel op de mestband schuiven en we hebben een mestdrogingssysteem van Dorset.' De mest gaat naar de energiecentrale BMC Moerdijk.

Accountantskantoor

De hele bedrijfsvoering met twee stallen met 100.000 leghennen verricht de familie samen met twee parttime arbeidskrachten. Monique Hendriks: 'Ik help regelmatig mee op het bedrijf, al werk ik ook nog twintig uur in de week bij Gerrekens Accountants.' Haar man grapt: 'Ik heb dus een gratis boekhouder, omdat mijn vrouw natuurlijk de boekhouding doet. Dat is wel prettig.'

Dat Monique Hendriks bij een accountantskantoor werkt, ging ook niet voorbij aan de bestuursleden van de lokale ZLTO-afdeling. 'Die wisten dat ik op een accountantskantoor werkte en vroegen of ik penningmeester en secretaris wilde worden van de toenmalige afdeling Bladel.'

Schooleducatie

De familie Hendriks doet aan schooleducatie. Adriaan Hendriks: 'Wij zijn naar de mogelijkheid aan het kijken om raamdeuren in één stal te plaatsen, zodat scholieren bij het bezichtigen van het bedrijf de mogelijkheid hebben om de leghennen te zien zonder dat ze in de stal komen.'

Een van de docenten van het Pius X-College in Bladel is boerendochter en heeft samen met ZLTO het project 'Pius-X de boer op' opgezet, waardoor middelbare scholieren de agrarische sector leren kennen. 'De leerlingen krijgen les over de land- en tuinbouw, waarna een bedrijfsbezoek volgt', vertelt Monique Hendriks. 'Je hoort dat sommige scholieren die van de boerderij komen daar bijna niet over durven praten, omdat de agrarische sector zo vaak negatief in het nieuws is de laatste tijd. Dat is toch erg?'

Opvolging

Zelf heeft het echtpaar nog vrij jonge kinderen. Of zij het bedrijf willen voortzetten, weten ze nog niet. 'Mijn zoon zegt dat hij loonwerker wil worden, dus tja, we zien het wel. Voorlopig is ons bedrijf groot genoeg om als gezin van te kunnen leven', zegt Adriaan Hendriks. 'Als mijn kinderen het bedrijf over willen nemen, dan hebben we hier geen uitbreidingsmogelijkheden meer. Ik zou hun adviseren om, als ze nog willen uitbreiden, een andere locatie erbij te kopen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer