'Splitfeeding is voersysteem dat moet je leren'

Harry van den Berg uit Elsloo schakelde eind 2016 over op splitfeeding. Zijn ervaringen zijn zo positief, dat het nieuwe koppel leghennen op 50 weken ook overgaat op deze voerstrategie.

%27Splitfeeding+is+voersysteem+dat+moet+je+leren%27
© Persbureau Noordoost

Van den Berg streeft op zijn pluimveebedrijf in Elsloo naar meer rendement. Hij wil hennen die 100 weken aan de leg zijn en dan gemiddeld vijfhonderd eieren per hen produceren, waarbij de eieren tot het einde van het koppel goed sorteerbaar zijn.

De ondernemer had daarom wel oren naar splitfeeding dat mengvoerfabrikant ForFarmers in 2016 had geïntroduceerd. Bij dit concept is het voeren sterk behoeftegestuurd. Het ochtend- en avondvoer zijn daarom verschillend van samenstelling.

13.000 euro

De Friese pluimveehouder investeerde 13.000 euro in twee extra voersilo's, een grutsilo, een vijzel en aanpassing van de computerbesturing. Toen dat klaar was – het zittende koppel LSL wit was inmiddels 65 weken oud – schakelde hij met de scharrelstal over op splitfeeding. Het eigewicht lag op dat moment op 66,7 gram.

De hennen hebben het tot 80 weken heel goed gedaan

Harry van den Berg, leghennenhouder in Elsloo

'De hennen hebben het tot 80 weken heel goed gedaan', zegt Van den Berg. Toen kwam er een E. colibesmetting onder het koppel en steeg de uitval vlot.

94 weken

Toen de hennen 94 weken oud waren, lag het eigewicht op 68,1 gram bij een legpercentage van 78,6 procent. 'Ondanks de E. coli hielden we de eikwaliteit tot het laatst goed op peil', vertelt Van den Berg. Op 97 weken ging het koppel eruit.

De dieren zagen er voor hun leeftijd opvallend goed uit, merkt de leghennenhouder op. De vraag of dat op het voer terug te voeren is, vindt hij op basis van één koppel lastig te beantwoorden. 'Feit is dat het een fijne stal is waar de dieren uit kwamen. Ook zitten we boven op het ontwormen en de bloedluisbestrijding. Toch was de bevedering van het koppel opvallend goed. De dieren zagen eruit als hennen uit een koppel dat 60 weken oud is.'

Bijkomend voordeel van splitfeeding noemt Van den Berg het feit dat de hennen efficiënter omgaan met het voer. 'Bij het koppel met splitfeeding zag ik een lagere voeropname. Daarin zit een financieel voordeel waarop ik vooraf niet had gerekend.'

Nieuw koppel

Half juni zette Van den Berg in de scharrelstal een nieuw koppel op. Dekalb wit dit keer. 'Die leggen iets meer eieren en het eigewicht van deze hennen is beter te sturen', motiveert de pluimveehouder zijn keuze. Als het koppel 50 weken is, schakelt Van den Berg met de hennen weer over op splitfeeding. Best spannend vindt hij dat, vooral wanneer het koppel lekker draait.

Het koppel dat nu de stal bevolkt, heeft ongekapte snavels. 'Zo'n kip sorteert het voer anders uit', vertelt de ondernemer. Hij verwacht met splitfeeding meer mogelijkheden te hebben om het juiste voer op het juiste moment bij de kip te krijgen en zo problemen met pikkerij te voorkomen.

Goed rekenen

'Splitfeeding is een voersysteem dat je in de vingers moet krijgen', stelt de Friese pluimveehouder. Het is vooral een kwestie van goed rekenen aan voeropnames, is zijn ervaring. In de vijzel en hoppers moet genoeg voer zitten voor de ochtend of middag, terwijl het systeem leeg moet zijn op het moment dat er van voer wordt gewisseld. 'Ik heb nu goed voor de geest wat de mogelijkheden van splitfeeding zijn.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer