%E2%80%98Laat+10+procent+van+je+legkippen+slachten%E2%80%99
Nieuws
© Twan Wiermans

‘Laat 10 procent van je legkippen slachten’

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) roept leghennenhouders om 10 procent van hun leghennen te laten slachten. Dit zou moeten leiden tot betere eierprijzen.

‘De eierprijzen zijn slecht en dat zal naar verwachting het komende half jaar ook zo blijven’, begint Jan Brok, secretaris van de NVP. ‘Pluimveehouders hebben het gevoel dat ze machteloos zijn, maar in principe kunnen ze wel degelijk iets doen om de eierprijzen te laten stijgen.’

Effect

Volgens het NVP heeft het zeker effect als alle leghennenhouders tien procent van hun kippen laten slachten. De NVP doelt met name op het afvoeren van oudere hennen.

‘Doorgaans geldt de regel dat 2 procent minder eieren resulteert in een 20 procent hogere prijs’, legt Brok uit. ‘Als iedereen 10 procent leghennen afstoot, dan komen er 4 miljoen kippen op de markt. En dat stuwt de prijs zeker omhoog.'

Niet realistisch

Jan Willem Lagerweij, voorzitter Kring Leg LTO/NOP, snapt de oproep van het NVP.

‘Het is goed bedoeld. En het klopt ook dat er een hogere prijs ontstaat zodra alle leghennenhouders massaal kippen afvoeren. Maar het voorstel is niet realistisch. Zo’n actie werkt voor scharreleieren alleen als óók Duitsland en België meedoen.’

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 15°
  50 %
 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer