Vogelgriep+nu+ook+vastgesteld+in+Gelderland
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Vogelgriep nu ook vastgesteld in Gelderland

De vogelgriep grijpt verder om zich heen. Maandag is een nieuwe besmetting vastgesteld in de Gelderse plaats Boven-Leeuwen. Het gaat om een leghennenbedrijf met ongeveer 48.000 kippen.

De dieren op het besmette bedrijf zijn maandagavond al gedood door de NVWA. Dinsdag worden ze afgevoerd. Boven-Leeuwen ligt in de gemeente West Maas en Waal. In het betreffende gebied bevinden zich meerdere pluimveehouderijbedrijven.

Veel kippen geruimd

Drie bedrijven die dichter dan 1 kilometer bij het besmette bedrijf vandaan liggen, worden dinsdag preventief geruimd. Het gaat om ongeveer 244.000 kippen. In het drie kilometer gebied liggen zes andere pluimveebedrijven. Die worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) heeft een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van tien kilometer rond het bedrijf in Boven-Leeuwen. Dat heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Alle huidige landelijke maatregelen blijven onverkort van kracht.

Zeven besmettingen

In totaal zijn sinds 26 november zeven bedrijven besmet. Bij de eerste drie bedrijven in Biddinghuizen ging het om vleeseenden. De afgelopen week zijn drie leghennenbedrijven en een vleeseendenbedrijf getroffen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer