Eierprijzen leiden tot schrijnende situaties

In de leghennensector zijn de gevolgen van de lage eierprijzen voelbaar. Vorig jaar was slecht, terwijl de voor het tweede kwartaal van dit jaar verwachte opleving uitbleef. Dat leidt in de praktijk tot schrijnende situaties. Licht aan het einde van de tunnel is er nog niet.

Eierprijzen+leiden+tot+schrijnende+situaties
© jos thelosen

Hugo Bens, voorzitter van ZLTO-vakgroep Pluimveehouderij en zelf ook legpluimveehouder, hoopte op meer herstel. Hij hoort dat er nu soms sprake is van schrijnende situaties. 'Er zijn bedrijven die niet meer aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen.'

Zo zie je je volgens hem dat soms leghennen van het vorig koppel nog niet zijn betaald en er daarom geen nieuwe worden geleverd.

Trieste zaken

Dat zijn trieste zaken om mee te maken, geeft Bens aan. 'De bank wil niet bijfinancieren en ook voer- of andere leveranciers zitten niet daar niet op te wachten.’ Bens denkt dat de problemen ontstaan doordat er te veel dieren en dus ook eieren zijn in Europa.

Dat maakt de markt te veel kostprijsgedreven. 'Doordat vooral het aantal scharreleieren groter is dan de vraag, gaat een deel van die eieren als regulier ei de industrie in. Dat leidt ook tot een te lage prijs.’

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer