Legsector signaleert pootproblemen hennen

Sinds begin 2017 wordt de legsector geconfronteerd met hennen met afwijkingen van de poten. Bij GD zijn verschillende inzendingen naar aanleiding van dit probleem binnengekomen en er is intensief contact geweest met verschillende partijen binnen de sector.

Legsector+signaleert+pootproblemen+hennen
© Twan Wiermans

De hennen hebben droge en schilferige poten en het oppervlak van de schubben is onregelmatig. In de meeste gevallen zijn defecten aan de schubben te zien. De beschadigingen zitten op de middenvoet of de bovenkant van de tenen. De ernst van de aandoening kan variëren, in sommige koppels treedt verwonding op en is de uitval verhoogd.

Legperiode

De droge poten ontstaan tijdens de legperiode. Bij microscopisch onderzoek is de opbouw van de poothuid licht afwijkend, met als gevolg een milde huidafwijking. De oorzaak hiervan is onbekend.

Bij enkele recente inzendingen werden bovendien afwijkingen aan de botten gezien. Of dit voor meerdere inzendingen geldt wordt momenteel onderzocht.

In de defecten worden bacteriën aangetoond, maar deze zijn waarschijnlijk secundair aan de beschadiging. Onrust lijkt het probleem te verergeren. Sterfte kan optreden ten gevolge van bloedvergiftiging, kannibalisme of verbloeding.

In een eerste inventarisatie konden de problemen niet teruggebracht worden tot één opfokorganisatie, ras of voerleverancier. Ook vanuit het buitenland worden vergelijkbare verschijnselen gemeld.

Werkgroep en pilot

Om de gang van zaken in de gaten te houden en een mogelijke oorzaak van het probleem te vinden komt er een werkgroep met vertegenwoordigers van de veevoersector, dierenartsen en opfokorganisaties onder leiding van GD. De taak van de werkgroep is het verzamelen en verspreiden van relevante informatie.

Daarnaast is een pilotonderzoek gestart om inzicht te krijgen in de oorzaak en omvang van het probleem. Deze pilot bestaat uit twee delen. Zo kunnen aangetaste bedrijven gratis dieren inzenden gratis inzenden voor sectie via de eigen dierenarts in combinatie met het invullen van een vragenlijst.

Daarnaast wordt een aantal koppels, waar de problemen zich voordien, gevolgd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer