'Laatste percelen graan deze week van het land'

Agrifirm en CZAV denken dat met het mooie weer van deze week de allerlaatste percelen graan zijn te oogsten. Bij de laatste percelen gaat het voornamelijk om zomergraan.

%27Laatste+percelen+graan+deze+week+van+het+land%27
© Nieuwe Oogst

Akkerbouwers hebben vorige week de spaarzame momenten benut om het graan te oogsten. CZAV ontving over de hele week circa 10.000 ton.

De zuidelijke coöperatie verwacht dat een soortgelijk volume nog op het veld staat. Het gaat vooral om zomertarwe, zomergerst en de laat gezaaide wintertarwe.

Bijzonder jaar

Door de aanwezigheid van doorwas in een aantal zomergerstpercelen en delen van gerstpercelen op lichte zandgronden spreekt Agrifirm over een bijzonder jaar. 'Op de innamelocaties en bij de beoordeling van percelen is hier veel aandacht aangegeven.'

Er zijn zelfs percelen niet geoogst, omdat ze te groen bleven. Perceeldelen die groen van de doorwas waren, zijn veelal apart geoogst van de wel gezonde en rijpe delen van percelen.

'Door deze werkwijze is de kwaliteit van de brouwgerst maximaal gewaarborgd gebleven. De brouwgerst ziet er goed uit en ook de premies zijn positief', meldt Agrifirm.

Veruit het grootste deel van de gerst is geoogst als brouwgerst, wat in potentie meer oplevert dan voergerst. Een aanzienlijk deel van de brouwgerst wordt door Agrifirm rechtstreeks aan Holland Malt in de Eemshaven geleverd.

Niet uitzonderlijk

De tarweoogst van dit jaar noemt Agrifirm niet uitzonderlijk. De landelijk piek in de aanvoer lag dit jaar rond 8 augustus. 'De oogst is vergelijkbaar met andere jaren op een normaal tijdstip binnengekomen. Dus niet bijzonder vroeg, maar ook niet bijzonder laat', aldus Agrifirm

De hectolitergewichten liggen dit jaar wel beduidend hoger dan het jaar daarvoor, maar ten opzichte van 2015 is oogst 2017 in dat opzicht geen bijzonder jaar.

De opbrengsten van tarwe die telers melden zijn goed, maar niet extreem. De opbrengsten variëren veelal op kleigronden rond de 10 ton, met een enkele uitschieter naar beneden richting de 9 of naar boven richting de 11 ton. Op de lichtere gronden liggen tarweopbrengsten lager en zijn dit jaar gemiddeld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer