Betere+prijzen+biogranen+in+afzetpool+Agrifirm
Nieuws
© Shutterstock

Betere prijzen biogranen in afzetpool Agrifirm

In de biologische graanpool betaalt Agrifirm de leveranciers 319,50 euro per ton voor EKO&Demeter-haver en 338,78 euro voor EKO baktarwe.

De prijs voor haver is per ton ruim 49 euro hoger dan vorig jaar. Agrifirm meldt dat de afzetpool heeft kunnen profiteren van de verbeterde vraag en het beperkte aanbod. Met name in Noord- en Oost-Europa vielen opbrengsten tegen door slechte weersomstandigheden afgelopen zomer.

Verder lijkt volgens Agrifirm de hype van spelt voorbij en neemt haver dat stokje geleidelijk over. De kwaliteit van de Nederlandse haver was overwegend goed en de aangeboden biologische haver is volledig in het humane voedingscircuit terechtgekomen.

Voor EKO Baktarwe betaalde Agrifirm per ton 3,70 euro meer dan na oogst 2015. Door de toeslagen op de kwaliteit werd voor de beste biologische baktarwe dit seizoen een prijs van 385,78 euro per ton betaald. In de pool voor biotarwe is het grootste deel afgezet als baktarwe, ondanks de gemiddeld lagere eiwitgehaltes.

Meer biologische voergraan

Bij de afzet van biogranen constateert Agrifirm dat er steeds meer vraag is naar product waarvan de herkomst bekend is. Vanwege de omschakeling van steeds meer veehouders naar een biologisch bedrijfsvoering neemt ook de behoefte aan biovoergranen sterk toe.

De biologische graanpool van Agrifirm vermarkt zo'n 80 procent van het Nederlandse aanbod van biogranen. Het grootste deel van het gecollecteerde volume bestaat uit biologische baktarwe en haver.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  16° / 7°
  40 %
 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
 • Maandag
  16° / 10°
  40 %
Meer weer