Nieuw elan voor het Deventer Linderveld

Zes organisaties hebben samen een plan gemaakt om het landbouwgebied Linderveld aan de oostrand van Deventer een nieuwe toekomst te geven. Ze willen de karakteristieke elementen behouden en er tegelijk een levensvatbaar landbouwbedrijf stichten.

Nieuw+elan+voor+het+Deventer+Linderveld
© Joost de la Court

De 85 hectare landbouwgrond in het Linderveld ligt versnipperd over veel kleine percelen en is nu nog in handen van gemeente Deventer. De gemeente kocht de percelen in de jaren negentig om er bedrijventerrein van te maken, maar daar is het nooit van gekomen.

Ook de andere bestemmingen die werden bedacht, kwamen niet van de grond: woningbouw, een zonneweide, recreatiebungalows en zelfs een safaripark. Intussen hebben vijftien boeren het land in pacht, maar door de ongewisse situatie is er jarenlang niet meer in het gebied geïnvesteerd.

Bidbook

Toen LTO Noord Salland hoorde dat de gemeente afwilde van haar bezit in het Linderveld, heeft zij de handen ineengeslagen met onder andere IJssellandschap, die als stichting 4.000 hectare grond beheert in regio Deventer. Samen met Plaatselijk Belang Lettele, Platform Schalkhaar, Stichting Sallands Erfgoed en de Ulebelt is een bidbook opgesteld.

Juist een boerenbedrijf houdt een gebied levendig en levenskrachtig

Jaap Starkenburg, directeur IJssellandschap

Doel is het gebied voor de landbouw te behouden en een kwaliteitsimpuls te geven, vertelt bestuurslid Rudie Haarman van LTO Noord Salland. 'Voor de gemeente was het een hoofdpijndossier. Twintig jaar is er vrijwel niets met het gebied gebeurd. De boerderijen zijn inmiddels weg en de verloedering slaat toe. We wilden niet wachten op weer een plan, maar als gebiedspartijen van onderop gaan bouwen.'

Informatiebijeenkomsten

Er werd een gebiedsdialoog opgestart met informatiebijeenkomsten voor de omgeving. Die reageerde positief. In maart werd het plan Heerlijkheid Linde gepresenteerd en op 1 juni is een bod uitgebracht op de grond.

De basis wordt gevormd door een agrarische onderneming in het hart van het gebied. Niet zomaar een landbouwbedrijf, maar een multifunctioneel biologisch melkveebedrijf dat een nauwe relatie onderhoudt met de directe omgeving, bijvoorbeeld door de eigen producten lokaal af te zetten en als opvangplek voor zorgvragers.

Coulisselandschap

'Ons doel is niet alleen het waardevolle coulisselandschap te behouden, maar het ook geschikt te maken als uitloopgebied voor de naastgelegen nieuwbouwwijk De Vijfhoek. Zo komen er meer wandel- en fietsroutes en wordt het landbouwbedrijf toegankelijk voor bezoekers', vertelt directeur Jaap Starkenburg van IJssellandschap.

De kunst is volgens Starkenburg om een oud cultuurlandschap een moderne invulling te geven, zodat de landbouwfunctie levensvatbaar blijft. 'Er wordt niet meer echt geboerd. Het zijn voornamelijk maispercelen van boeren uit de omgeving. Juist een boerenbedrijf ter plaatse houdt een gebied levendig en levenskrachtig.'

Ruilgrond

Christian en Sanne Klein Koerkamp boeren in Lettele, op krap 3 kilometer van het Linderveld. Zij willen er de boerderij exploiteren. Een gedeelte van de 32 hectare van hun huidige bedrijf komt dan vrij als ruilgrond voor collega's in de buurt. Christian Klein Koerkamp was als bestuurslid van LTO Noord Salland betrokken bij het concept. Direct na de eerste werkgroepsessie viel bij hem het kwartje.

'Dit is wat voor mijzelf, dacht ik. Wij zitten hier in Lettele goed, hebben in 2013 nog nieuw gebouwd en kunnen nog doorgroeien naar 120 melkkoeien. Maar we boeren intensief en hebben daardoor beperkingen. Ik heb mijn wensen kenbaar gemaakt en ben daarop uit de werkgroep gestapt omdat ik zo belanghebbende werd.'

Verrassing

Zijn boodschap dat hij kansen zag op een nieuwe locatie, viel thuis goed. 'Dat het bedrijf misschien nu op een andere plek wordt voortgezet, kwam voor mijn ouders wel als een verrassing.' Ook voor zijn vrouw was het eerst even slikken, vertelt ze. 'We hebben het hier in Lettele prima voor elkaar. Maar we denken nu na over hoe je het ook anders zou kunnen doen. We zien de kentering in de markt; de positie van gangbare boeren verandert.'

Christian Klein Koerkamp ziet in het nieuw te vestigen bedrijf op het Linderveld vooral uitdagingen in het grondgebruik. 'Doordat het zo lang bijna alleen maisland is geweest, is het organischestofgehalte erg laag. Het land is uitgemergeld', vertelt hij.

Uitdaging

'Mijn uitdaging wordt met goede mest uit een vrijloopstal er weer een vruchtbare bodem van te maken, zodat al het voer van het eigen land kan komen. De kleine percelen vind ik geen bezwaar. Ik zoek ruimte om extensief te weiden.'

De kostprijs laag houden, de melk ter plekke verwerken en lokaal afzetten en de nodige neventakken opstarten. Dat laatste moet gestalte krijgen via een participatiemodel. Christian en Sanne Klein Koerkamp maken het mogelijk, andere ondernemers kunnen aanhaken.

Lokale arbeidsmarkt

'Zo stimuleert het bedrijf ook de lokale arbeidsmarkt. We hoeven en kunnen het niet allemaal zelf. Maar ik blijf wel de boer. Ik ben het gezicht bij de melk', zegt Christian Klein Koerkamp.

Zijn vrouw neemt de commerciële kant op zich. 'Ik voel mij toch meer manager dan boerin. Zorgen dat de boerderijwinkel goed draait, dat zorgtaken worden ingevuld, er wat kan worden genuttigd in de horecavoorziening en vooral ook uitleggen wat we hier op het bedrijf doen. Produceren voor streekgenoten geeft veel meer voldoening.'

Of het er allemaal van komt, is nog afwachten. 'Niets is nog zeker', zegt Christian Klein Koerkamp. 'Als het ons niet wordt gegund, dan blijven we hier op onze huidige locatie in Lettele boeren.'

1 oktober

Gemeente Deventer geeft uiterlijk 1 oktober duidelijkheid wie zo'n 100 hectare agrarische grond, bos en woningen op het voormalige Linderveld in Deventer Oost kan overnemen. Wethouder Frits Rorink: 'Er zijn in het verleden meerdere plannen geweest met Linderveld. Die zijn door de bewoners daar niet met enthousiasme ontvangen. Met de openbare verkoop bieden we nu ook lokale partijen kansen.'

De grond is niet meer nodig voor stedelijke uitbreiding. Dat houdt volgens gemeentelijk vastgoedmanager Marco Odding wel in dat er naast landbouw recreatie of natuurontwikkeling mogelijk is.

Meerdere biedingen

Volgens Odding zijn inmiddels meerdere biedingen binnengekomen. Hoeveel, kan hij nog niet zeggen. 'We moeten het saldo nog opmaken. Alhoewel er al veel op is afgeboekt, is voor ons belangrijk dat de grond voldoende opbrengt. En we kijken ook naar de maatschappelijke aspecten.' De gemeenteraad reageerde eerder positief op het concept Heerlijkheid Linde.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 8°
  20 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  15° / 11°
  25 %
Meer weer