Zestig deelnemers Salland Boert en Eet Bewust

Project Salland Boert en Eet Bewust heeft inmiddels zestig deelnemers. Dat meldde de organisatie maandag tijdens een bijeenkomst voor wethouders en ambtenaren van verschillende gemeenten.

Zestig+deelnemers+Salland+Boert+en+Eet+Bewust
© Martijn van Rossum

Tijdens de bijeenkomst werd het eerste bord van Salland Boert en Eet Bewust in de gemeente Olst-Wijhe onthuld. Dit gebeurde bij fruitbedrijf Van Vilsteren in Wijhe door eigenaren Evert en Irma en de wethouders Marcel Blind (Gemeentebelangen) en Anton Bosch (VVD) van gemeente Olst-Wijhe.

Wethouders en ambtenaren uit de Sallandse gemeentes Deventer, Olst-Wijhe en Raalte waren uitgenodigd om in informele sfeer te spreken over wat Salland Boert en Eet Bewust kan betekenen op het gebied van 'bewuste voedselproductie, verbinding, leefbaarheid van het platteland, recreatie en beleving'.

Het doel van Salland Boert en Eet Bewust is om voedselproducenten en consumenten dichter bij elkaar te brengen. 'We zoeken boeren en telers die open staan voor vragen van consumenten en ook zorgen van consumenten weten te beantwoorden', vertelt Karin van der Toorn van de projectgroep.

We zoeken boeren en telers die open staan voor vragen van consumenten en ook zorgen van consumenten weten te beantwoorden

Karin van der Toorn

Betere score

Deelnemende bedrijven scoren aantoonbaar beter op minimaal vier gebieden. De thema's waar naar wordt gekeken zijn maatschappij, uitstraling bedrijf, energie, milieu, mest, dierenwelzijn en diergezondheid. Bedrijven worden gecertificeerd en betalen zelf ook om deelnemer te kunnen zijn. 'Ondanks dat hebben we in een jaar tijd zestig deelnemende bedrijven.'

De organisatie kiest ervoor om nu eerst voor dat al deze bedrijven op een goede manier gefaciliteerd worden, bijvoorbeeld door de borden langs de weg en met een plek op de website. 'Daarna gaan we weer actief verder werven.'

Aan het project doen allerlei soorten bedrijven mee. Van gangbaar tot biologisch, en van melkveehouderij tot fruit- en aspergebedrijven. Van deelnemende bedrijven wordt verwacht dat ze bijvoorbeeld schoolklassen ontvangen, open dagen houden of actief zijn op sociale media.

Zien en proeven

Volgens Evert van Vilsteren was het voor hem een logische keuze om deel te nemen aan Salland Boert en Eet Bewust. 'Het past helemaal bij hoe wij ons bedrijf runnen. Wij verkopen niet aan de tussenhandel, maar via onze winkel direct aan de consument. Bij ons kunnen kinderen in de speeltuin spelen, vragen stellen en zien en proeven wat er op ons fruitbedrijf gebeurt. Die verbinding met de consument hebben we hier al.'

Deze manier van werken geeft Van Vilsteren energie. 'We horen direct terug wat klanten van het product vinden en hoe ze het op ons bedrijf vinden. Van de veiling hoor je alleen als er iets niet goed is.'

Na reacties van klanten besloot hij bijvoorbeeld om na een jaar een alweer te stoppen met een nieuwe appelsoort en terug te keren op de vertrouwd. 'Ik kan dan wel eigenwijs vasthouden aan mijn investering, maar als de consument het niets vindt, dan heeft het geen zin.'

Salland Boert en Eet Bewust is ontstaan op initiatief van LTO Noord Salland naar aanleiding van het succesvolle voorbeeld 'Vallei boert bewust' in de Gelderse Vallei. Inmiddels zijn er meer vergelijkbare initiatieven in verschillende regio's.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer