%27Symposium+geeft+St%C3%B6pppelhaene+steviger+agrarische+tint%27
Interview
© LTO Salland

'Symposium geeft Stöpppelhaene steviger agrarische tint'

Agri & Food Innovatie Cluster Regio Zwolle en LTO Salland houden dit jaar voor de derde keer een symposium op de boerendag van Stöppelhaene, hét oogstfeest van Salland in Raalte. Ben Haarman, nog tot 19 september voorzitter van LTO Salland, stond aan de wieg van het initiatief.

Wanneer is Stöppelhaene met het symposium begonnen?

'De eerste keer was in 2012 op initiatief van Stöppelhaene en gemeente Raalte. Daarna is het blijven liggen en in 2014 door LTO Salland en Agri & Food Innovatie Cluster met ondersteuning van Stöppelhaene en gemeente Raalte weer opgepakt.

'Het symposium is bewust op vrijdag, de boerendag. Aansluitend wordt de ROJA gehouden, de verkiezing van de Raalter ondernemer van het jaar. Hier zijn ook drie agrariërs voor genomineerd. Met dit geheel krijgt Stöpppelhaene weer een steviger agrarische tint.'

Wat willen jullie met het symposium bereiken?

'Het Agri & Food Innovatie Cluster richt zich op innovatie in de agrarische sector met als doel meer business te maken, kennis te verspreiden en een extra impuls te geven aan werkgelegenheid. Een van de middelen om ondernemers te bereiken, is met goede inhoudelijke bijeenkomsten, zoals deze in Raalte.

'Ondernemers kunnen hier elkaar ontmoeten en van elkaar leren en elkaar prikkelen om bij te blijven in de veranderingen die om ons heen plaatsvinden. Vanuit de bijeenkomst komen er specifieke vragen, waarmee de ondernemer terecht kan bij het Agri & Food Innovatie Cluster. Dat helpt de ondernemer verder op weg, verbindt ondernemers met elkaar of met onderzoek en onderwijs.'

Welk thema hebben jullie dit jaar en waarom?

'Dit jaar is gekozen voor het thema 'Toekomstgericht ondernemen'. De wereld verandert, met grote gevolgen voor agrarische ondernemers.

'Doel van de bijeenkomst is ondernemers wakker te schudden en te laten beseffen dat zij mee moeten bewegen en zich moeten onderscheiden. Tijdens de bijeenkomst maken zij kennis met nieuwe manieren van ondernemen en leren zij nieuwe manieren van produceren te ontwikkelen.'

Wat is de rol van LTO Salland in het Agri & Food Innovatie Cluster?

'Die bestaat vooral uit het delen van kennis en het gebruikmaken van elkaars netwerk. Het Agri & Food Innovatie Cluster richt zich op een bredere doelgroep dan LTO en richt zich op thema's als duurzame economie, keteninnovatie, agrotechniek en maatschappelijke innovatie.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer