Afdeling Salland begint met demoveld in Deventer

Een groep leerlingen van groep 5 van Basisschool de Vijf-er uit Deventer Salland openden donderdag 22 oktober samen met regiovoorzitter Ben Haarman LTO Noord en algemeen directeur Stichting IJssellandschap Jaap Starkenburg een demoveld aan de Oerdijk in Deventer. Het demoveld is een initiatief van de afdeling Salland van LTO Noord.

Er is in Salland al veel aandacht voor nog beter bodembeheer binnen de agrarische sector, bijvoorbeeld binnen projecten zoals de Vruchtbare Kringloop Overijssel. Daarin komen boeren erachter dat er veel manieren zijn om bodemstructuur, het organische stofgehalte in de bodem en daarmee het opbrengende- en watervasthoudende vermogen te verbeteren.

Langere periode

Ook van de biologische landbouw kan geleerd worden. LTO Salland vindt het belangrijk om deze kennisuitwisseling te stimuleren, maar ook om dit op een praktische manier te laten zien, gewoon ‘met de poten in de grond’. Daarom heeft de afdeling in samenwerking met de Stichting IJssellandschap, Overijssels Particulier Grondbezit, loonbedrijven Tuller uit Bathmen en Markvoort uit Schalkhaar, De Waard Eetbaar Landschap, Bij de Oorsprong en de Provincie Overijssel een demoveld aangelegd aan de Oerdijk in Deventer.

Hier worden voor een langere periode diverse proeven gedaan met verschillende vormen van teelt van voedergewassen en bemesting, bijvoorbeeld met bewerkte en onbewerkte rundveedrijfmest, met en zonder groenbemesters, rotatieteelt met en zonder onderzaai en gebruik van organisch materiaal zoals bokashi. Ook wordt op het perceel randenbeheer toegepast, met bloemenranden.

Op termijn zal het samenwerkingsverband excursies naar het perceel organiseren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  10 %
 • Zondag
  7° / 4°
  30 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
Meer weer