Kringloopwijzer+nog+geen+gelopen+race
Nieuws
© Studio Kastermans

Kringloopwijzer nog geen gelopen race

'Houd er rekening mee dat de Kringloopwijzer mogelijk in 2018 nog niet gebruikt kan worden om meer dieren te houden.' Die waarschuwing doet Niek Groot Wassink, adviseur financieel management bij DLV Advies.

Veel veehouders verwachten volgens Wassink dat ze op basis van de Kringloopwijzer kunnen aantonen dat ze minder fosfaat produceren dan de norm en dat ze daardoor extra dieren kunnen houden. Ze gaan er vanuit dat ze de generieke korting van bijvoorbeeld 8 procent weg kunnen strepen met hun BEX-voordeel en zodoende niet hoeven te minderen in hun aantallen dieren ten opzichte van 2 juli 2015.

Dit is echter nog geen gelopen race. 'We mogen er voor volgend jaar nog niet 100 procent vanuit gaan dat de Kringloopwijzer hiervoor gebruikt kan worden, omdat er nog steeds gewerkt wordt aan de borging. Dit is ook als waarschuwing naar melkveehouders die er misschien wel vanuit gaan', aldus Wassink.

Hij benadrukt dat hij wel veel vertrouwen heeft in de Kringloopwijzer als tool. 'Het zou zeer wenselijk zijn als de Kringloopwijzer gebruikt kan gaan worden. Daarom hebben we ook fosfaatrechten gekregen en geen dierrechten.'

'Het zou zeer wenselijk zijn als de Kringloopwijzer gebruikt kan gaan worden. Daarom hebben we ook fosfaatrechten gekregen en geen dierrechten.'

Niek Groot Wassink, adviseur financieel management bij DLV Advies

Fosfaatrechten

Het wel of niet kunnen gebruiken van het BEX-voordeel binnen de Kringloopwijzer kan grote gevolgen hebben op het aantal dieren dat gehouden mag worden. Dat geldt ook voor de cashflow en liquiditeit. 'Het is aan te bevelen om beide situaties door te rekenen en keuzes te maken hoe je hier mee om wilt gaan', aldus Wassink.

'Je kunt er voor kiezen fosfaatrechten aan te schaffen of je wacht op meer duidelijkheid. Bedrijven die fors geïnvesteerd hebben in bedrijfsontwikkeling en door willen groeien, zullen vaak sneller voor de eerste optie kiezen waarbij bedrijven die met de zelfde omvang door willen vaker zullen afwachten, maar het blijft een individuele afweging.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer