LTO West-Friesland in de benen tegen zonneakker

De mogelijke komst van een zonneakker van 12 hectare op tuinbouwgrond in Andijk heeft het bestuur van LTO Noord West-Friesland op scherp gezet. De afdeling gaat bekijken hoe zonneakkers in landelijk gebied zijn te voorkomen.

LTO+West%2DFriesland+in+de+benen+tegen+zonneakker
© DEcAB

Gemeente Medemblik heeft een omgevingsvergunning verleend voor het bouwen van een zonneweide op toekomstige bedrijventerrein Andijk-Zuid. De grond is nu nog in gebruik voor de teelt van bloemkool en broccoli en de bestemming is nog agrarisch.

'De kooltelers die het land nu huren, zien deze ontwikkeling met lede ogen aan', zegt voorzitter Arie Schouten van LTO Noord West-Friesland. Het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord wil zonnepanelen op het beoogde bedrijventerrein en heeft het initiatief daartoe genomen.

Actie

LTO Noord West-Friesland moest toezien hoe de gemeenteraad heeft ingestemd met de omgevingsvergunning, mede doordat het plan binnen de richtlijnen van provincie Noord-Holland paste. Omdat er elders in de regio ook plannen voor zonneakkers boven het landelijk gebied hangen, heeft de afdeling besloten actie te ondernemen richting gemeenten.

'We bespreken woensdag 16 augustus met onze leden hoe we gemeenten op andere gedachten kunnen brengen. Ook willen we het publiek voorlichten over deze kwestie en meer zonnepanelen op de daken krijgen in plaats van op kostbare landbouwgrond', vertelt Schouten. Hij noemt naast de boerendaken ook taluds van spoorwegen en grond langs wegen als opties voor zonnepanelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer