Stijging wereldwijde voedselprijs gaat door

De wereldwijde index voor voedselprijzen is in de afgelopen maand juli verder gestegen. Vooral graan, suiker en zuivel werd duurder.

Stijging+wereldwijde+voedselprijs+gaat+door
© Nieuwe Oogst

Het is de derde achtereenvolgende maand dat de prijsindex stijgt, aldus wereldvoedselorganisatie FAO. Die brengt elke maand de prijsontwikkeling in beeld van de vijf belangrijkste grondstoffen.

De index komt voor juli uit op 179,1 punten. Dat is de hoogste waarde sinds januari 2015 en 2,3 procent meer dan in de afgelopen maand juni. Vergeleken met een jaar geleden stegen de voedselprijzen 10,2 procent.

Suiker koploper

Bij de afzonderlijke producten is suiker koploper met een 5,2 procent hogere index dan in juni. De prijsverbetering is vooral te danken aan de hogere koers van de Braziliaanse real. Toch is suiker nog ruim een kwart goedkoper dan vorig jaar om deze tijd.

Hogere prijzen zijn in juli ook betaald voor graan. De index voor dit product steeg, vergeleken met juni, met 5,1 procent. Oorzaak is onder meer de tegenvallende tarweoogst in Noord-Amerika na droog en extreem warm weer in de afgelopen periode.

Recordprijs boter

De zuivelindex won in juli 3,6 procent, met name dankzij een sterke vraag naar boter, kaas en vol melkpoeder. Voor boter worden recordprijzen betaald omdat de vraag op de internationale markten groter is dan het aanbod.

De FAO meldt dat de vleesprijzen in juli gemiddeld genomen stabiel waren. Plantaardige olie daalde 1,1 procent in prijs als gevolg van goede oogstverwachtingen in Zuidoost Azië.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer