Boodschappen doen goedkoop in Nederland

Het is voor consumenten goedkoop boodschappen doen in Nederland. Levensmiddelen zijn hier een stuk minder duur dan in veel andere Europese landen.

Boodschappen+doen+goedkoop+in+Nederland
© Peter Smit

De prijzen voor voedingsmiddelen en non-alcoholische dranken liggen hier slechts 1 procent boven het Europese gemiddelde, blijkt uit de jongste prijsindex van Eurostat, het statistiekbureau van de EU.

In Duitsland zijn boodschappen 6 procent duurder dan het EU-gemiddelde, de Belgen, Fransen en Italianen betalen 12 procent meer. Ook in landen als Griekland (+5 procent), Cyprus (+9 procent) en Malta (+8 procent) betalen consumenten meer dan in Nederland. Britten daarentegen zijn 2 procent goedkoper uit. Voor Portugezen scheelt het 4 procent.

Het meest betalen consumenten in Denemarken: 48 procent duurder. Ook Zweden (+26 procent), Luxemburg (+21 procent) en Ierland (+20 procent) zijn dure EU-landen om boodschappen te doen.

Oostblok

Wie goedkoop boodschappen wil doen moet naar de voormalige Oostbloklanden afreizen. Daar liggen de consumentenprijzen gemiddeld 15 tot 20 procent onder het EU-gemiddelde. Polen en Roemenen zijn van alle EU-burgers het goedkoopst uit. Zij betalen 38 procent minder dan het EU-gemiddelde.

Eurostat maakt ook een vergelijking met niet-EU-landen in Europa. In Zwitserland (+73 procent), Noorwegen (+63 procent) en IJsland (+46 procent) liggen de prijzen fors hoger ten opzichte van het gemiddelde prijsniveau in de EU-lidstaten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer