LTO adviseert snelle actie tegen slecht maaibeleid

Als overheden en terreinbeheerders bermen, braakliggende terreinen en taluds te laat of niet maaien, moeten boeren snel in actie komen.

LTO+adviseert+snelle+actie+tegen+slecht+maaibeleid
© Jan van Liere

Dat adviseert LTO Noord nu blijkt dat diverse overheden en terreinbeheerders in gebreke blijven. 'Boeren kunnen een klacht indienen bij het betreffende bedrijf of de organisatie en een verzoek om de overlast te voorkomen', meldt LTO Noord.

'Door vooraf contact op te nemen met de afdeling kan de klacht aan de juiste persoon worden gestuurd. Het is verstandig om uit te zoeken of in de provincie waar het perceel ligt een bestrijdingsplicht geldt. Op dit moment geldt alleen in Flevoland een bestrijdingsplicht. Ook in de gemeente waar het perceel ligt kan een bestrijdingsplicht gelden. Dit is vaak te vinden in de Algemene Plaatselijke Verordening.'

Jakobskruiskruid

Het te laat maaien van bermen, braakliggende terreinen en taluds door de overheden en andere partijen die hiervoor verantwoordelijk zijn zorgt ervoor dat onkruiden tot bloei komen.

Deze onkruiden zaaien later uit naar aangrenzende landbouwpercelen. In grote mate betreft dit overlast door het zaaien van onkruiden zoals akker(melk)distel en Jakobskruiskruid. Het intensiveren van het maaibeleid op deze probleemlocaties is de belangrijkste maatregel.

Onkruiden

Voor begin juni dienen de bermen, braakliggende terreinen en taluds eenmaal gemaaid te zijn, voor de bloei van de onkruiden. Vervolgens dient in de zomer en het najaar nogmaals gemaaid te worden zodat onkruiden later in het jaar niet nogmaals voor overlast zorgen.

Voor het indienen van een klacht heeft LTO Noord een voorbeeldbrief opgesteld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer