Besluit+glyfosaat+uitgesteld
Nieuws
© nieuwe oogst

Besluit glyfosaat uitgesteld

De Europese Unie neemt voorlopig nog geen besluit over glyfosaat.

Experts van de lidstaten zouden deze week besluiten het veelgebruikte maar omstreden middel vijftien jaar langer toe te staan. Een aantal lidstaten en fracties in het Europees Parlement verzet zich daar echter tegen, waardoor een besluit is uitgesteld.

'We hebben weliswaar een veldslag gewonnen, maar de strijd is nog niet gestreden', laten de Europese sociaaldemocraten weten. De deskundigen komen opnieuw bijeen in mei. In juni moet er een besluit liggen.

Roundup

Glyfosaat zit onder meer in Roundup van de Amerikaanse fabrikant Monsanto. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is het waarschijnlijk kankerverwekkend. Sommige tuincentra in Nederland zijn gestopt met de verkoop.

De Tweede Kamer riep staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken vorige week op niet in te stemmen met de verlenging. Van Dam zei vrijdag een verlenging niet te steunen en eerst meer duidelijkheid te willen over het middel.

Foodwatch

Foodwatch noemt het uitstel 'een stap in de goede richting', maar een woordvoerder van de voedselwaakhond noemt de gang van zaken rond de besluitvorming tot nu toe 'te gek voor woorden'.

'Er is veel wetenschappelijke discussie over glyfosaat. De WHO noemt het waarschijnlijk kankerverwekkend. De EU heeft ook onderzoek laten doen en daaruit blijkt dat het waarschijnlijk niet kankerverwekkend is. Maar de EU heeft onderzoeken vanuit de industrie mee laten wegen, waarvan de data niet openbaar zijn gemaakt. Als dat meegenomen wordt in de besluitvorming, is het te absurd voor woorden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 10°
  30 %
Meer weer