Herbicidenmix in najaar scoort beste in wintertarwe

Voor de onkruidbestrijding in wintertarwe geeft een toepassing met een herbicidenmix in het najaar na opkomst van het gewas het beste bestrijdingsresultaat.

Herbicidenmix+in+najaar+scoort+beste+in+wintertarwe
© Koos v.d. Spek

Naast de beste bestrijding van onkruiden geeft een combinatie van herbiciden ook de hoogste opbrengsten. Dit blijkt uit een uitgebreide onkruidbestrijdingsproef van kennisinstelling CropSolutions waarin 23 objecten met elkaar zijn vergeleken.

Het onderzoek richtte zich op de effectiviteit van middelen en middelencombinaties, de reactie van herbicidentoepassingen op het gewas en de gevolgen voor de opbrengst. Ook wil CropSolutions in een later stadium de eventuele persistentie van de herbiciden in de bodem laten analyseren.

Drukkend effect

Conclusie uit het onderzoek is dat de verschillende middelen en momenten van toepassing geen invloed hebben op de plantaantallen bij wintertarwe. Wel blijkt dat voorjaarstoepassingen een meer drukkend effect geven op het gewas. Dit effect in combinatie met de langere periode van onkruidconcurrentie zorgt voor opbrengstderving.

Het afstemmen van een juiste keuze van middelen op de voorkomende probleemonkruiden zorgt voor een goede bestrijding en levert uiteindelijk de beste tarweopbrengsten. Belangrijk voordeel van de toepassingen in het najaar is de veel betere bestrijding van wortelonkruiden.

Winst op milieubelasting

Volgens CropSolutions hoeft het spuiten van een herbicidenmix per hectare niet duurder te zijn dan enkelvoudige toepassingen. Een goede strategische onkruidbeheersing in granen, met inbegrip van wortelonkruiden, levert financiële en milieubesparingen op in het hele bouwplan. Met name in aardappelen en uien kan daardoor veel winst worden behaald op de milieubelasting.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer