Vertrouwensloket krijgt meer vragen toerist

Vakantiegangers in het buitengebied nemen steeds vaker contact op met het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren. Dat concluderen Hanneke Meester en Menno Douma van het Vertrouwensloket.

Vertrouwensloket+krijgt+meer+vragen+toerist
© Alex J. de Haan/Persbureau Noo

Deze zomer kreeg het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren een aantal telefoontjes en mailtjes binnen van burgers die recreëren in het buitengebied.

Mest

'Gasten op boerencampings, maar ook fietsers die langs agrarische bedrijven rijden, vragen of het normaal is dat kalveren in een klein hokje zitten of dat ze in hun eigen mest liggen. Ze krijgen hierop van de veehouders geen duidelijk antwoord', geeft Douma aan.

Volgens het Vertrouwensloket ligt er voor veehouders daarom 'een gouden kans' om meer uitleg te geven over hun bedrijf. 'Veel boeren doen dit natuurlijk al. Maar toch willen wij veehouders adviseren om door de bril van de burgers naar hun bedrijf te kijken. Soms ligt bedrijfsblindheid op de loer', tipt Meester.

Niet aangevallen

Het is de kunst van een veehouder om zich daarbij niet aangevallen te voelen, beklemtoont Meester.

'De opmerkingen van burgers zijn niet bedoeld om de sector aan de schandpaal te nagelen. Het gaat om mensen die niet gehinderd worden door enige voorkennis. Door met mensen in gesprek te gaan en te vertellen waarom je dingen doet zoals je doet, kunnen veel vragen worden voorkomen.'

Respect

Douma: 'Wees je ervan bewust dat veel bezoekers kritisch kijken naar de dieren, de verzorging en de netheid op het bedrijf. Zorg dat de dieren schoon zijn en er regelmatig vers gestrooid wordt. Alles op het bedrijf moet er goed uitzien en vragen van gasten moeten met respect en correct worden beantwoord.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer