%27Basaltmeel+zorgt+voor+gezonde+en+vruchtbare+bodem%27
Interview
© BalkanBasalt

'Basaltmeel zorgt voor gezonde en vruchtbare bodem'

BalkanBasalt in Vlaardingen produceert basaltmeel uit haar mijn in Albanië. In september brengt Hans Meeuwisse het steenmeelproduct in Nederland op de markt als middel om de bodem te verbeteren.

Hoe bent u in aanraking gekomen met basaltmeel?

'Ik heb veertig jaar in de Rotterdamse haven gewerkt en weet het nodige van opslag en logistiek. Ruim twee jaar geleden ben ik in contact gekomen met een zakenpartner die plannen had voor de productie van basaltmeel. Vorig jaar oktober heeft hij mij gevraagd of ik het wil verwerken en op de markt kan brengen. De eerste vracht is nu onderweg.'

Basaltmeel herstelt versleten grond, stimuleert het bodemleven en kan zorgen voor hogere opbrengsten van gewassen

Hans Meeuwisse, BalkanBasalt

Wat is basalt?

'Basalt is een vulkanisch gesteente, gevormd door snelle afkoeling van lava. Het wordt gebruikt in de bouw en voor het maken van standbeelden. We kennen het ook van de zeskantige basaltblokken als dijkbescherming langs de kust. De mijn in Albanië heeft een reserve van zeker 50 miljoen ton basalt. Daar kunnen we wel honderd jaar mee vooruit.'

Wat is en doet basaltmeel?

'Basaltmeel is gemalen basalt. Het zorgt voor meer voedingsstoffen en sporenelementen in de bodem. Deze komen langzaam vrij en zorgen zo voor een betere bodemgezondheid. Het vulkanische gesteente kan de uitputting van onze bodem een halt toeroepen. Basaltmeel herstelt versleten grond, stimuleert het bodemleven en kan zorgen voor hogere opbrengsten van de gewassen.

'Daarnaast verbetert het de bewerkbaarheid en de lucht- en waterhuishouding van vooral kleigrond. Basaltmeel kan mogelijk ook een rol spelen bij het vastleggen van CO2 in de bodem.'

Wat zit er in basaltmeel?

'Het bevat een hoge concentratie aan silicium, kalk, magnesium en sporenelementen. Door silicium wordt de natuurlijke weerstand van de plant versterkt. Het product is gecertificeerd door het Research Instituut voor Biologische Landbouw FiBL in Zwitserland. Het mag in de biologische landbouw worden gebruikt.'

Wie gaat het basaltmeel kopen?

'Met emmers van 5 kilo willen we ons via tuincentra en een webshop richten op burgers. De grootste hoeveelheid zal naar de land- en tuinbouw gaan. Het advies is 500 à 1.500 kilo per hectare per jaar, afhankelijk van de grondsoort. Een bigbag van 1.000 kilo gaat naar verwachting zo'n 200 euro kosten.

'Met de toenemende aandacht voor uitspoeling van meststoffen en emissie van gewasbeschermingsmiddelen wordt het steeds belangrijker om te werken met een van nature gezonde bodem. We moeten met de grond terug naar de basis.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  17° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zaterdag
  23° / 12°
  20 %
Meer weer