Melkveehouders+experimenteren+op+demoveld+Vasse
Achtergrond
© Léonie Vaarhorst

Melkveehouders experimenteren op demoveld Vasse

Een perceel in Vasse van loonbedrijf Poppink in Reutum is nu een proefveld. Hier proberen boeren diverse teeltmethoden van voedergewassen uit met het oog op een gezonde en vruchtbare bodem. Een bijzondere samenwerking in het kader van het project 'Vruchtbare Kringloop Overijssel' (VKO).

'Normaal lees je bij een onderzoek even de belangrijkste conclusies. Nu zijn we er bewust mee bezig en kunnen we er direct mee aan de slag', zegt melkveehouder Henk Geerdink uit Ootmarsum. Volgens hem is het een groot voordeel dat de proef in de buurt is en dat de studiegroep betrokken is bij de opzet en resultaten.

Bij het proefveld zijn melkveehouders van zes verschillende VKO-studiegroepen uit de gemeenten Dinkelland en Tubbergen betrokken. Alle studiegroepen houden zich bezig met de Kringloopwijzer en alles wat daarbij komt kijken.

Mineralenkringloop

De bodem is een belangrijke schakel in de mineralenkringloop van een melkveebedrijf. Geerdink noemt het dan ook een 'prachtig project' en hoopt op nieuwe inzichten.

Het is de bedoeling dat er een olievlekwerking vanuit gaat, dat de kennis zich via de studiegroepen en de betrokken melkveehouders verspreidt

Henk Geerdink, melkveehouder in Ootmarsum

'Het mooie is dat het proefveld er drie jaar ligt. Om iets over het humusgehalte te kunnen zeggen, heb je wel een langere periode nodig', stelt de melkveehouder. 'Het is de bedoeling dat er een olievlekwerking vanuit gaat, dat de kennis zich via de studiegroepen en de betrokken melkveehouders verspreidt.'

Droog

Melkveehouder Jan Frons uit Tubbergen noemt in het bijzonder ook de droogtegevoeligheid waar veel percelen in de regio mee te maken hebben. 'In het proefveld is een gedeelte dat beduidend droger is dan het andere gedeelte. Ik hoop dat ook daar nieuwe inzichten uit naar voren komen.'

Op het demoveld zijn diverse stroken ingericht met wee verschillende grassoorten, een gras-klaverstrook, klaver-luzerne en mais. Op het gras is een gedeelte wel bemest volgens landbouwkundig advies en een gedeelte niet.

In de mais is een gedeelte wel bekalkt en een gedeelte niet en op twee gedeelten is respectievelijk compost en bokashi toegediend. Bovendien is in een gedeelte van de mais onderzaai toegepast en in een ander gedeelte niet.

Ervaring opdoen

Gert Jan Poppink van loonbedrijf Poppink stelt de 4 hectare ter beschikking voor onderzoek en ziet het als investering in de toekomst. 'Uiteraard zijn veel van de betrokken melkveehouders klanten van ons en kunnen we hen op deze manier van dienst zijn. Maar ik zie het ook als een investering in kennis voor ons eigen bedrijf. Wij willen hier graag ervaring in opdoen, zodat we ook advies kunnen geven.'

Volgens Poppink hebben melkveehouders steeds meer aandacht voor de bodem. 'De ontwikkelingen in de mestwetgeving zorgen ervoor dat boeren andere keuzes moeten maken. Wij investeren ook in compostering en mestscheiding. Dit vind ik daarbij passen.'

Verarming

Frank Sanders is werkzaam bij Poppink en beheert het demoveld. 'Melkveehouders kijken steeds meer op een akkerbouwmatige manier naar de bodem en de teelt van voedergewassen. Dat is positief. Jaar in jaar uit mais op hetzelfde perceel zorgt toch voor verarming van de grond. Het is zaak om meer ruwvoer van eigen land te halen zonder dat het de bodem uitput.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 11°
  30 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer