Gezonde+bodem+helpt+klimaat
Ingezonden
© Twan Wiermans

Gezonde bodem helpt klimaat

Boeren hebben oplossingen voor het klimaatprobleem, bijvoorbeeld door opslag van koolstof in de bodem. Maar koerst het beleid wel op die oplossingen aan?

Er heerst op dit moment een flinke klimaathysterie. Deze angst wordt met name gevoed doordat de Amerikaanse president Donald Trump uit het klimaatakkoord van Parijs is gestapt.

Ook de melkveehouderij ontkomt niet aan maatregelen, maar wat dit betekent, weet niemand. Ik voorzie: het fosfaatrechtendebat is peanuts in vergelijking met de CO2-discussie die komen gaat.

Niet-ETS-sectoren

Niet-ETS-sectoren hebben een taakstelling van 36 procent reductie in 2030 ten opzichte van 2005. De zuivelsector is ingedeeld bij de niet-ETS-sectoren, samen met bijvoorbeeld transport, gebouwen, afval en een deel van de industrie. Het is nog niet zeker of de landbouw 36 procent terug moet of een stapje extra mag doen van Den Haag.

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) hebben een adviesrapport opgesteld dat op dit moment wordt gezien als het belangrijkste adviesrapport voor dit beleidsthema. De overheid vind het belangrijk dat beleid haalbaar en betaalbaar is. Je kunt immers een euro maar één keer uitgeven.

Kosten

De maatregelen kosten tussen de 30 tot 140 miljoen per jaar. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu noemde de kosten van de verschillende pakketten 'acceptabel'. Haar portemonnee zal er ongetwijfeld anders uit zien dan die van mij, maar het klinkt mij toch wat veel.

Als ik het rapport lees, maak ik mij zorgen. Ik verwacht dat de melkveehouderij het kind van de CO2-rekening wordt. Het zou zomaar kunnen dat de overheid een extra reductie via de landbouw probeert te realiseren.

Organischestofgehalte

ZLTO-voorzitter Hans Huijbers roept dat boeren een oplossing hebben. Hij verwijst daarbij naar de bodem. Door het organischestofgehalte te laten stijgen, slaan we permanent koolstof op. Hij heeft gelijk. Het potentieel kan enorm zijn.

Volgens het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) en het Louis Bolk Instituut kan een jaarlijkse vehoging van het organischestofgehalte met 0,1 procent in de bovenste 50 centimeter een vastlegging van 14 ton CO2 per hectare betekenen. Als dit lukt op een kwart van het grasland (10 hectare), wordt er ongeveer 140 ton CO2 vastgelegd. Dit is 33 procent van de totale broeikasgasemissie van een melkveebedrijf.

Korte termijn

De onderzoekers van het PBL en ECN kennen deze studie waarschijnlijk niet. Ze verwachten namelijk op korte termijn geen reductie van CO2 door vastlegging in de bodem. Misschien op de lange termijn?

Het rapport van het PBL en ECN heeft ook goed nieuws: door mestvergisting kan op korte termijn een groot deel van onze reductie worden behaald. Binnen enkele jaren haalbaar en goed betaalbaar.

Groen gas

Ook topman Roelof Joosten van FrieslandCampina ziet wel iets in de productie van groen gas, zei hij onlangs tijdens de opening van een nieuwe vergistingsinstallatie in Beltrum. Het liefst ziet hij op elk melkveebedrijf in de toekomst een vergister voor de productie van biogas.

Ik denk dat het Jumpstart-traject een dure vergissing is. Bodemkundig en qua imago heb ik grote vraagtekens. Daarnaast kan biogas nooit de concurrentie aan zonder subsidie. De 150 miljoen euro SDE-subsidie voor Jumpstart kan beter worden besteed aan degelijk beleid waarbij de bodem het vertrekpunt is. Een gezonde bodem die organisch stof opbouwt, daar heeft de volgende generatie ten minste wat aan.

Bart van der Hoog
NAJK-portefeuillehouder melkveehouderij en melkveehouder in Enspijk

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  25° / 19°
  80 %
 • Zondag
  26° / 18°
  60 %
 • Maandag
  24° / 18°
  80 %
Meer weer