Geld verdienen met lagere bandenspanning

De open dag van proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw Beerta was niet alleen bedoeld voor het bezichtigen van de proeven. Er was dinsdag ook aandacht voor bodemverdichting en brandstofbesparing. De conclusie: een nieuwe band met slechts 1 bar druk verdient zichzelf terug.

Geld+verdienen+met+lagere+bandenspanning
© Nieuwe Oogst

In de land- en tuinbouw is steeds meer aandacht voor bodemverdichting en brandstofbesparing. Reden voor Kuil Banden en Michelin om op Ebelsheerd het verschil te laten zien tussen twee types banden en bandenspanning.

De nieuwe VF AxioBib 2 kan rijden met 1 bar. De band heeft daardoor een groter aanrakingsoppervlak met de grond, minder bodemverdichting, een betere tractie en minder brandstofverbruik. Bij 400 uur rijden op het veld en een dieselolie prijs van 1 euro geeft dit een besparing van 960 euro per jaar.

'Het aanrakingsoppervlak met de grond is bij de VF AxioBib zo'n 43 procent groter. Je rijdt daardoor met één rij nokken meer, en dat betekent minder slib', zegt Frank Wennink van Michelin. 'Bij 12 procent minder slib hoef je geen 400 uur op het veld te rijden, maar 352 uur. Dat betekent brandstofbesparing.'

'Je rijdt met één rij nokken meer en dat betekent minder slib'

Betere tractie

Twee identieke trekkers met gelijke kiepers en belading maken de betere tractie duidelijk. Over een afstand van 100 meter is de trekker van de VF AxioBib 2 sneller over de eindstreep. Bij droge omstandigheden is het verschil 10 tot 12 meter. 'Bij natte grond snel het dubbele', zegt Wennink.

Het verschil in bodemverdichting is duidelijk gemaakt met twee bodemprofielen met gekleurde lagen. De VF AxioBib geeft een bodemdruk van 1 kilo per vierkante centimeter en laat in de onderste laag nauwelijks vervorming van de lagen zien. De andere band heeft een druk van 1,47 kilo per vierkante centimeter en laat meer bodemverdichting zien.

Wennink: 'Een brandstofbesparing van 960 euro per jaar betekent een totale besparing van 5.760 euro gedurende de levensduur van de band van zes jaar. De meerprijs van de VF AxioBib 2 is ongeveer 1.000 euro. De opbrengstverhoging door minder bodemverdichting is in dit plaatje niet meegenomen. Volgens onafhankelijk onderzoek is dat gemiddeld zo'n 4 procent per jaar.'

De VF AxioBib 2 vult het gat op tussen de MultiBib (voor trekkers tot 200 pk) en de Xeobib (voor trekkers tot 220 pk). 'In de praktijk worden dit soort trekkers vaak geboost naar 240 à 250 pk. Er komen dan klachten over de levensduur van de band. De VF AxioBib 2 is ontwikkeld voor trekkers tussen de 180 en 300 pk', geeft Wennink aan.

Verbazing

Tijdens de open dag op Ebelsheerd was er ook de nodige aandacht voor spuittechniek. In een herbicidenproef in uien van Delphy en SPNA komt dit jaar iets bijzonders naar voren: de standaard spuittechniek laat het beste resultaat zien, beter dan de Wingsprayer die de spuitvloeistof beter zou moeten verdelen. Verbazing bij onderzoekers: waar komt dit vandaan? En waarom zien we het dit jaar?

Bij de onkruidbestrijdingsproef in suikerbieten blijkt dat een lagere dosering (40 of 60 procent) dit jaar niet het gewenste resultaat geeft. 'Een volle dosering is dit jaar nodig, omdat de onkruiden in het voorjaar door het koude weer zijn afgehard', zegt Michel Bosdijk van BASF. Het bedrijf komt over enkele jaren op de markt met een bodemherbicide met contactwerking. Het middel werkt onder andere goed tegen veelknopigen, duist en duivenkervel.

De bladvlekkenziekten in bieten laten zich dit seizoen weer vroeg zien. Daardoor moeten telers snel een maand eerder dan voorheen met de bescherming beginnen. 'In juni, juli en tot de eerste week van augustus is bij bieten de meeste bladgroei in een korte periode. Als er dan veel ziektedruk is, moet je de spuitintervallen niet langer dan zo'n drie weken maken', zegt Bosdijk.

Bietenrassen

De vooruitgang in opbrengst bij bieten is gemiddeld 3,5 procent per jaar. De genetica is verantwoordelijk voor 1,2 procent per jaar. Op het rassendemoveld blijkt dat het einde nog niet in zicht is. Betaseed heeft BTS 2345 N als kandidaat voor 2018. Het ras is aaltjesresistent en aanvullend rhizomanieresistent.

SesvanderHave komt met Nandi. 'Een Racoon met een plusje qua kilo's en suiker', zegt Wim Zandvoort van SesvanderHave. SV1172 is een combinatie van Tonga en Racoon met een financiële opbrengst van 105. Het ras is mogelijk deze winter beperkt aan te bieden.

KWS heeft het nieuwe ras Evemaria. Het ras ligt in onderzoek en scoort goed met een financiële opbrengst van 105. Het is resistent tegen rhizomanie en BCA. Volgens Marcel Arts van KWS kan Evemaria bijdragen aan het doel van 90 ton bieten en 18 procent suiker.

Bij Strube valt nummer ST 15713 tussen de andere rassen op door de steile bladstand. Volgens Bart van der Weijden van Strube is het ras geschikt voor de noordelijke klei. 'Het belang van een snelle grondbedekking speelt hier niet.' De rassen Gaüss en Bronson zijn in Duitsland goed gewaardeerd, maar hebben nog geen Nederlandse waardering.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer