NAK+controleert+gebruik+koper+in+bioaardappelen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

NAK controleert gebruik koper in bioaardappelen

In opdracht van Skal Biocontrole voert keuringsdienst NAK de komende periode inspecties uit op het gebruik van koper in de teelt van aardappelen op biologische bedrijven.

Skal wil hiermee gebruikmaken van de specialistische kennis van de controleurs van de NAK. De extra inspecties zijn onaangekondigd en sluiten aan op het beleid van Skal om meer risicogerichte toezicht uit te voeren.

In een reactie erkent Skal dat het phytophthora-jaar 2016 de aanleiding is voor de extra inspecties. 'Door ons toezicht aan te kondigen en te intensiveren willen we eraan bijdragen dat er dit jaar geen koper wordt gebruikt tegen phytophthora. Tot nu toe hebben we geen aanwijzingen voor oneigenlijk gebruik dit jaar', vertelt woordvoerder Mariken de Bruijn.

Alleen als bladmeststof

In Nederland mogen biologische telers koper alleen gebruiken als bladmeststof en niet voor de bestrijding van schimmelziekten. In de teelt van biologisch-dynamische aardappelen is het gebruik van koper helemaal verboden.

De Bruijn legt uit dat de controleurs van de NAK tijdens hun inspecties de biologische aardappeltelers vragen om hun bemestingsplan te laten inzien. Zij vergelijken dan dat plan met de eventuele inzet van koper. Telers die koper toepassen in hun aardappelen, moeten de noodzaak daarvan vanwege de voedingstoestand van het gewas kunnen aantonen.

Tijdens de inspecties kan de NAK ook monsters nemen. Gebruik van koper dat niet verantwoord kan worden volgens het bemestingsplan, leidt tot nader onderzoek. Na een overtreding volgen sancties. Skal overlegt daarover met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), aldus De Bruijn.

Resistente rassen

Overigens benadrukt de woordvoerder van Skal dat de biologische sector zich intensief inzet om een oplossing te vinden voor phytophthora in aardappelen. 'Aardappeltelers en aardappelveredelaars zijn druk bezig met de ontwikkeling van resistente rassen. Over het gebruik hiervan worden afspraken gemaakt met de verschillende ketenpartners.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  23° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  80 %
Meer weer