Nederland+mag+weer+miniknollen+leveren+aan+Argentini%C3%AB
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Nederland mag weer miniknollen leveren aan Argentinië

Na jarenlange onderhandelingen is de grens van Argentinië onlangs weer opengegaan voor miniknollen en in-vitro vermeerderde aardappelplantjes uit Nederland.

Dit meldt de website van Agroberichten Buitenland. De Nederlandse Aardappelorganisatie (NAO) spreekt in het bericht over een doorbraak die van groot belang is voor de Nederlandse aardappelsector.

Over de markttoegang voor uitgangsmateriaal hebben de wederzijdse autoriteiten bijna vier jaar onderhandeld. Gedurende deze periode heeft de genetische verbetering in de Argentijnse aardappelsector vrijwel stilgelegen. In het Zuid-Amerikaanse land is Nederlands uitgangsmateriaal erg populair bij telers en verwerkers.

Vondst ringrot

De vondst van de bacterieziekte ringrot in een perceel aardappelen was voor de Argentijnse autoriteiten vier jaar geleden de aanleiding om de grens onmiddellijk te sluiten voor alle uitgangsmateriaal uit Nederland. Op het besmette perceel was pootgoed gebruikt van Nederlandse herkomst.

Na de melding over de ringrotbesmetting startte de NVWA diepgaand onderzoek in Nederland. Dat leverde niets op. Waarschijnlijk was achteraf sprake van een verkeerde uitslag van het onderzoek in Argentinië.

Uiteindelijk zijn de Argentijnse autoriteiten er nu van overtuigd dat de productie van miniknollen en in-vitro plantjes volledig steriel gebeurt. Er is volgens de Argentijnse fytosanitaire autoriteit geen kans op insleep van ziekten via invoer van het uitgangsmateriaal uit Nederland.

Volgens NAO is het besluit van de Argentijnse overheid een opsteker voor de Nederlandse aardappelsector. Nederland speelde in het verleden een cruciale rol bij de ontwikkeling van de aardappelteelt in Argentinië door levering van uitgangsmateriaal van steeds weer betere rassen.

Braziliaanse invoerheffingen

In Zuid-Amerika willen aardappelverwerkende bedrijven op dit moment flink uitbreiden. Dat is onder meer een gevolg van de Braziliaanse invoerheffingen op frites vanuit Europa. Het biedt kansen aan bijvoorbeeld McCain en Farm Frites die nu al productielocaties hebben in Argentinië.

De hernieuwde markttoegang heeft overigens geen betrekking op het reguliere pootgoed. Volgens NAO zijn onderhandelingen over de invoer van pootgoed wellicht een volgende stap om naar te streven in de betrekkingen met Argentinië.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  12° / 7°
  50 %
 • Woensdag
  12° / 10°
  70 %
 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
Meer weer