Brussel adviseert blancheren van frites

Een meerderheid van de Europese lidstaten stemt in met de aanbeveling om frites voor het afbakken te blancheren.

Brussel+adviseert+blancheren+van+frites
© Archief

Doel van het blancheren is de vorming van de kankerverwekkende stof acrylamide tegen te gaan. De Belgische website Vilt.be benadrukt in zijn berichtgeving dat het gaat om een aanbeveling en geen verplichting.

Deskundigen vanuit de fritesindustrie wijzen erop dat het blancheren ten koste gaat van de smaak van de frites. Bovendien wordt de patat slap en kost de behandeling veel tijd.

Uit een eerdere analyse van voedselautoriteit EFSA blijkt dat acrylamide het risico op de ontwikkeling van kanker verhoogt. De Europese Commissie legt echter voorlopig geen limiet op voor de hoeveelheid acrylamide die voedingsproducten als chips, koekjes, brood en dus ook frites mogen bevatten.

Gedragscode

De commissie geeft zijn voorkeur aan een gedragscode voor de voedingsproducenten om de gehaltes aan acrylamide zo laag mogelijk te houden. Van fritesfabrikanten wordt onder meer verwacht dat ze aardappelen verwerken met een laag suikergehalte om vorming van de schadelijke stof tegen te gaan.

Bij de veredeling van nieuwe fritesrassen is verlaging van het acrylgehalte al langer een kweekdoel. Verder komen er steeds meer methoden voor de lange bewaring van fritesaardappelen met bewaartemperaturen boven 7 graden Celsius. Ook experimenteren fritesfabrikanten met een nieuwe warmtebehandeling, ook erop gericht om de productie van acrylamide laag te houden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer