Carolus naar keuken koninklijk huis

In de Noordoostpolder zijn de eerste nieuwe aardappelen geoogst. Het gaat om het phytophthora-resistente ras Carolus.

Het eerste kistje aardappelen uit de volle grond van biologisch dynamisch akkerbouwer Joost van Strien uit Ens gaat naar keuken van het Koninklijk Huis.

Burgemeester Aucke van der Werff rooide samen met Sjefke Allefs, directeur van Agrico Research waar Carolus is gekweekt, en biologisch dynamische akkerbouwer Joost van Strien uit Ens die dit jaar voor het eerst 4 hectare Carolus verbouwt.

Rode ogen

Van Strien koos voor het ras omdat het de aardappel phytopthoraresistent is. 'Het is een bijzonder ras, met een bijzonder uiterlijk. Niet een geelschillige aardappel zoals we gewend zijn, maar eentje met rode ogen. Daar kijken mensen eerst wat vreemd tegenaan, maar het hoort bij dit ras. Wij hopen dat door deze aandacht meer duidelijk te maken.'

Omdat de Carolus gevoelig is voor kou, experimenteerde de akkerbouwer met het tijdstip van poten. Een deel hebben we begin april gepoot, maar we kregen een heel koude aprilmaand. Deze aardappelen blijven in knolzetting ver achter bij de aardappelen die we 30 april pootten. Deze hebben twee keer zoveel knollen. We moeten dus even geduld hebben met het poten, tot de temperatuur hoog genoeg is.'

Resistentie

Volgens aardappelcoöperatie Agrico is het eerste aardappelras dat een goede resistentie combineert met een lekkere smaak, diverse verwerkingsmogelijkheden en goede opbrengsten. De aardappel heeft minder tot geen gewasbeschermingsmiddelen nodig. De bescherming zit intrinsiek in het ras, laat de coöperatie weten. 'Dit maakt deze aardappel extra duurzaam wat goed past in de trend van bewust omgaan met de natuur en met ons voedsel.'

De traditie van de Koninklijke aardappel startte in 2013, bij het bezoek van de Koning en Koningin aan Noordoostpolder. Onder auspiciën van het Agrofoodcluster in Noordoostpolder organiseert ieder jaar een ander aardappelhuis het aanbieden van de Koningsaardappel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer