'Windmolen en zonnepark worden gemeengoed in landschap'

'Hernieuwbare energie wordt in de toekomst overal een vanzelfsprekend onderdeel van onze leefomgeving.'

%27Windmolen+en+zonnepark+worden+gemeengoed+in+landschap%27
© Huisman Media

Dat betogen ECN en Wageningen University & Research (WUR) in het paper 'De energietransitie: een nieuwe dimensie in ons landschap'. zij spreken van 'een enorme uitdaging voor ons land'.

Immers, een groot aantal windturbines en zonneparken inpassen in het bestaande landschap gaat niet zomaar. 'We moeten daarom anders gaan denken over het inrichten van ons landschap zodat we straks een mooie én functionele leefomgeving hebben.'

Energielandschappen

De toekomst ligt bij 'energielandschappen', stellen ECN en WUR. Ook moet er nu al worden nagedacht over de ruimtelijke vormgeving daarvan en de manier waarop die tot stand gebracht kan worden.

'Het ontwerpen van energielandschappen vergt een geheel nieuwe manier van denken. Hernieuwbare energietechnologieën kunnen niet helemaal worden 'ingepast' in het bestaande landschap, daarvoor is de opgave te groot. Alleen al voor de benodigde zonneparken hebben we ruimte nodig zo groot als de halve provincie Utrecht. Er moeten geheel nieuwe landschappen worden gecreëerd. Landschappen die door mensen worden gewaardeerd en economisch haalbaar zijn.'

Onvoldoende draagvlak

Het feit dat de transitie naar een duurzame energiehuishouding grote kansen biedt voor het klimaat en de economie blijkt in de praktijk vaak niet voldoende voor draagvlak, stellen ECN en WUR. Grootschalige windenergieprojecten worden vaak kritisch ontvangen en zonneparken kunnen niet automatisch op steun van omwonenden rekenen.

Energielandschappen gaan als het ware een nieuwe laag in het bestaande landschap vormen, vervolgen ECN en WUR. 'Het gaat erom dat die nieuwe laag kwaliteit toevoegt. Daarbij is het van belang dat projectontwikkelaars, technologie-ontwikkelaars, landschapsarchitecten en overheden met elkaar samenwerken en dat planprocessen zodanig worden ingericht dat bewoners en gebruikers daadwerkelijk betrokken worden bij de energietransitie en de gevolgen daarvan voor hun leefomgeving.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer