'Het gaat om het vinden van de juiste balans'

De korenbloem is zijn favoriete kruid. 'Omdat het een kruid is dat je niet zo vaak tegenkomt', vertelt Johannes D'Ansembourg. Graaf van geboorte, rentmeester en boer van beroep.

%27Het+gaat+om+het+vinden+van+de+juiste+balans%27
© Harm Kossen

'Als biologisch bedrijf hebben we gekozen voor kruidenrijke akkers, omdat biodiversiteit voor ons heel belangrijk is', legt D'Ansembourg uit. 'Het is tegenwoordig niet meer gebruikelijk dat je kruiden in een akker ziet staan. Wat de meesten als onkruid(en) beschouwen, zijn in feite heel belangrijke kruiden voor de biodiversiteit. Voor ons is dat een van de redenen om daar meer aandacht aan te schenken.'

Overigens leveren de kruiden financieel nu nog niets op. Een vergoeding vanuit het agrarisch natuurbeheer biedt compensatie voor de geleverde extra inzet op biodiversiteit.

Volgens D'Ansembourg gaat het om een evenwicht tussen het stimuleren van biodiversiteit en de voedselproductie op peil houden. 'Het ene mag niet onder het andere lijden. De juiste balans, dat is belangrijk. Pas dan kun je het maximale uit beide halen.'
D'Ansembourg is ervan overtuigd dat het stimuleren van de biodiversiteit goed is voor Zuid-Limburg, dat sowieso het predicaat nationaal landschap heeft en een 5-sterren landschap is.

Tussen de granen ontwikkelen zich ieder jaar verschillende soorten kruiden. 'De kruiden worden niet geplukt, het graan wordt gewoon geoogst

Johannes D'Ansembourg

'Hoe meer we voor dit gebied en zijn landschap kunnen betekenen, hoe mooier het voor de gebruiker wordt. De veelvoud en de afwisseling die je in deze omgeving tegenkomt, mag je gerust uniek noemen. Het is fantastisch om wandelend of fietsend langs graanpercelen opeens klaprozen tussen het graan te zien.'

Kasteel Ter Vieren

De kruidenrijke akkers van in totaal zo'n 30 hectare kom je met name tegen op de landerijen rondom kasteel Ter Vieren (Rivieren) in Klimmen. 'We hebben heel bewust voor een aaneengesloten gebied gekozen, omdat het volgens ons daadwerkelijk één geheel moet zijn. Het idee achter agrarisch natuurbeheer is dat het samen met andere landschapselementen een geheel vormt of gaat vormen, zodathet elkaar ondersteunt.'

Het totale landbouwareaal van de familie D'Ansembourg bedraagt zo'n 65 hectare, met voor het merendeel akkergronden, aangevuld met onder meer percelen grasland waar Galloways grazen. Tussen de granen ontwikkelen zich ieder jaar verschillende soorten kruiden. 'De kruiden worden niet geplukt, het graan wordt gewoon geoogst', legt D'Ansembourg uit.

De kruiden ontwikkelen zich en komen tot bloei om vervolgens tot zaadproductie over te gaan. 'Zo kunnen de zaadjes zich verspreiden en worden ze in de bodem opgenomen. Op die manier ontstaat er weer een zaadpakket van kruiden in de bodem, waaruit het jaar daaropvolgend planten en bloemen groeien.'

Maar ze oogsten gewoon het graan. 'Tijdens het oogsten komen de kruiden tussen het graan, maar deze vallen er ook weer meteen tussenuit.'

Prachtige brug

Zaadjes die zich via de lucht op een perceel van een andere boer ontwikkelen, redden het niet door het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. 'Ze bereiken vrijwel nooit de bloemontwikkeling.'

Het herintroduceren van de kruiden is ook interessant voor de bestaande landschapselementen, die al in het landschap staan. 'De kruidenrijke akkers vormen een prachtige brug tussen twee landschapselementen.'

Bij het stimuleren en de herintroductie gaat het om verschillende kruidensoorten, met de blauwe korenbloem en de klaprozen als absolute publiekslieveling. 'Dat zijn twee heel typische kruiden. Voor de mensen die gaan recreëren is dat wel het gewenste plaatje.'

Tot de midden jaren veertig werd er veel meer extensieve landbouw bedreven dan vandaag de dag. 'De focus ligt nu op een steeds hogere opbrengst product per hectare. Wij zien het landbouwbedrijf als basis van het landgoed en zijn er niet op gericht de maximale opbrengst product per hectare te halen.'

Ga je daar wel voor, dan sluit je het ander min of meer uit, stelt hij. 'Onze filosofie is iets extensiever landbouw bedrijven voor een goed evenwicht met de biodiversiteit.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -1°
  5 %
 • Maandag
  4° / 2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  5 %
Meer weer